Заместник-кметове обсъдиха отбелязването на 580-ата годишнина от Битката при Варна с Консула на Република Полша

Заместник-кметовете по туризма Снежана Апостолова, по образованието и културата Павел Попов и по сигурността Илия Коев се срещнаха днес с консула на Република Полша в България г-жа Малгожата Хейдук – Громек. На срещата присъства и Милен Димов, временно изпълняващ длъжността директор на парк-музей „Владислав Варненчик“.

Тема на разговорите бяха възможностите за отбелязването през тази година на 580-ата годишнина от Битката при Варна, водена от полският крал Владислав III Варненчик.

Заместник-кметовете и консулът се обединиха около идеята, че е възможно да се организира съвместен фестивал на открито. Той би могъл да се реализира като се използват залите и прилежащата територия на парк-музея „Владислав Варненчик“. Целта е събитието да се проведе през туристическия сезон и да привлече допълнителен брой чуждестранни посетители в града. Като евентуални дати бяха обсъдени дните около 22-23 септември, които са почивни, заради отбелязването на Независимостта на България.

По време на разговорите стана ясно, че на фестивала могат да се покажат исторически артефакти, средновековни обичаи, демонстрации, автентични оръжия. Обсъдена бе и възможността да се направи възстановка на Битката при Варна. В предходни години подобно събитие е организирано със съдействието на сдружение за исторически възстановки.
Заместник-кметът Павел Попов отбеляза, че основното предизвикателство е да се съобразят мащабите на събитието с възможното финансово обезпечаване. За целта могат да се потърсят и частни спонсори, стана ясно по време на срещата.

Ще се радваме да си сътрудничим и да работим заедно за реализацията на това и много други събития, посочи и зам.-кметът Снежана Апостолова. Тя добави, че привличането на повече полски и други туристи в града е приоритет в работата на екипа на Община Варна. Заместник-кметът обясни възможностите за културно-исторически туризъм и подчерта, че в края на март Варна ще участва в туристическото изложение в полския град Вроцлав.

Заместник-кметът по сигурността Илия Коев заяви, че Община Варна ще окаже пълна подкрепа при евентуално организиране на съвместни мероприятия и ще гарантира опазването на обществения ред и сигурността на гражданите, посетителите и гостите.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии