Община Варна ще бъде домакин на инициативата „Доброволци срещу трафика на хора“

Община Варна ще бъде домакин на националния форум „Доброволци срещу трафика на хора“, който ще се проведе през септември 2024 г. Целта на събитието е разширяване на мрежата от доброволци сред учениците и обмен на добри практики между институциите. Ще привлечем за участие и по-малки общини, където могат да се разкрият превантивни училищни клубове, както и да се правят обучения по метода „връстници обучават връстници“.

Това съобщи заместник-кметът по обществен ред и сигурност Илия Коев на първото за годината редовно заседание на Местната комисия за борба с трафика на хора. В срещата участваха представители на различни институции – Районна прокуратура, ОД на МВР – Варна, дирекция „Социално подпомагане“, сдружение „Съучастие“, както и на Местната комисия за борба с трафика на хора и общинската дирекция „Превенции“.

Националният форум е сред основните акценти от Програмата на комисията за 2024 година. Предвижда се още провеждането на информационни кампании, обучения на доброволци, срещи и дискусии в изпълнение на Програмата за превенция на рисковото поведение сред ученици VIII- XII клас, където е включен и трафика на хора. Целта e повишаване информираността, за да се намали риска от попадане в трафик и промяна на обществените нагласи към съпричастност с жертвите.

Сред акцентите са още обучения за повишаване на квалификацията на експерти, подобряване на взаимодействието между институциите, обмен на  добри практики и набелязване на мерки за превенция.

Директорът на дирекция „Превенции“ Светлана Коева обърна внимание на необходимостта от разширяване на доброволческата мрежа, обучението на младите хора по метода „връстници обучават връстници“ и тяхната роля в подпомагане работата на Местните комисии в борба с трафика на хора.

По време на срещата бе направен отчет на дейността на комисията през 2023 година. От изнесените данни стана ясно, че през учебната 2023/2024 г. 96 доброволци са провели информационни сесии пред 1198 ученици. Проведени са още обучения и тренинги за доброволци, креативни работилници и други. В изпълнение на Националната програма за предпазване на младите хора от престъпления, в партньорство с ОД на МВР, са проведени 7 информационни срещи, с участието на 247 ученици от 12 клас.

По време на заседанието бяха изнесени отчети и на останалите институции в комисията.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии