Районният съд във Варна наложи наказание на собственик на куче, причинило нараняване на дете

47-годишен чуждестранен гражданин беше признат за виновен по повдигнато спрямо него обвинение по чл.325в, ал. 1 от Наказателния кодекс – за неполагане на достатъчно грижи за намиращо се под негов надзор куче, като по този начин допуснал то да причини телесна повреда на човек.

Конкретният инцидент става вечерта на 25 август 2022 г. в почивна база в курортен комплекс „Шкорпиловци“. Подсъдимият пребивавал с приятелката и с кучето си порода „Питбул” в еднофамилно бунгало. На почивка в същия комплекс било и семейство с две малолетни деца, които непосредствено преди инцидента си играели около бунгалата в базата с друго малко куче от порода „Пекинез“. В момент, когато подсъдимият влязъл в бунгалото си, покрай него през вратата се измъкнало кучето му и се насочило към по-малкото дете, като го съборило на земята и го захапало за ръката. По този начин 47-годишният подсъдим допуснал кучето му да излезе от обитаваното от него помещение без надзор, без повод и намордник, в резултат на което, то причинило средна телесна повреда на 7-годишно дете.

По силата на постигнато между страните в съдебна зала споразумение, което бе одобрено от Районен съд – Варна, 47-годишният чуждестранен гражданин получи наказание „пробация“ и наказание „глоба“ в размер на 1000 лева. В продължение на една година подсъдимият подлежи на задължителни пробационни мерки, като следва да се регистрира по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и да провежда срещи с пробационни служители за същия срок. В негова тежест са и направените по делото разноски за близо 2000 лева.

Съдебният акт е окончателен.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии