Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров в Комодоро Ривадавия: Благодаря на морските хора на Аржентина за помощта за “Св. св. Кирил и Методий” при мисиите в Антарктида

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров благодари на морските хора на Аржентина за помощта за българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” при мисиите в Антарктида. Той участва в пресконференция в град Комодоро Ривадавия в Аржентина, където корабът спря на път обратно за България от българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън.

В този най-голям град на провинция Чубут в Патагония има около 2 000 потомци на преселили се преди век българи, чието дружество носи същото име като кораба – “Св. св. Кирил и Методий”. Флотилен адмирал Медникаров участва в среща на българските антарктици и екипажа на кораба с българската общност в техния културен център като разказа, че има роднини в Аржентина като една от тях присъства на срещата в Комодоро Ривадавия. На срещата началникът на ВВМУ и командирът на кораба капитан II ранг Николай Данаилов разговаряха с кмета на Комодоро Ривадавия Отар Макарашвили.

“В тези две експедиции на българския кораб до Антарктида имах възможността да контактувам с много от тях и искам да им изкажа нашите специални и най-искрени благодарности. Специално благодарим и на военноморските сили на Аржентина за тяхната помощ и за тяхното позитивно отношение. Благодарение на тази помощ трима от нашите офицери преминаха специален курс за плаване в условията на Антарктида и ние получихме много ценни уроци как да се справяме в това ново непознато за нас море като плаваме сред айсберги и в условията на ледени полета стоварваме техника и оборудване на брега. Днес видях, че в Аржентина имаме още едно прекрасно “българско” пристанище, освен Мар дел Плата – Комодоро Ривадавия. Надявам се, че тази първа визита на “Св. св. Кирил и Методий” в Комодоро Ривадавия е само първа стъпка на нашето сътрудничество”, каза адмирал Медникаров на пресконференцията.

Командирът на НИК 421 капитан II ранг Николай Данаилов определи посрещането на българския кораб в Комодоро Ривадавия като невероятно. “За втори път плаваме в Атлантическия океан край бреговете на Аржентина и постепенно изучаваме пристанищата й. Посетихме Мар дел Плата и Ушуая, но тук почувствахме българската нишка. Невероятно е усещането да изпееш българския химн на пирса в Комодоро Ривадавия, за което съм изключително благодарен от името на моя екипаж. Вярвам, че България ще продължи да присъства в Антарктида и Аржентина”, каза капитан II ранг Данаилов.

Ръководителят на 32-та българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев предаде писма от кмета на Бургас Димитър Николов и ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски” с предложения за партньорство с аржентинския град Комодоро Ривадавия. Кметът на Комодоро Ривадавия Отар Макарашвили върна писмо до бургаския кмет, с което приема предложението за партньорство и за предприемане на следващи стъпки за побратимяване на двата града. Той подписа писмото по време на срещата на българските антарктици и екипажа с българската общност в центъра на дружеството “Св. св. Кирил и Методий”.

Ректорът на Националния университет на Патагония “Сан Хуан Боско” проф. Лидия Бланко също прие предложението за партньорство със Софийския университет. Тя обсъди и с началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров възможностите за партньорство между двете висши училища. Проф. Бланко разказа, че в университета в Комодоро Ривадавия има 20 000 студенти 2 000 преподаватели и още 500 научни работници. Флотилен адмирал Медникаров връчи на проф. Бланко почетен плакет на ВВМУ.

Посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов отбеляза прекрасната възможност за задълбочаване на връзките с Комодоро Ривадавия посредством кораба, който е един символ на възможности. “Освен това имаме тази силна база, която е българската асоциация “Св. св. Кирил и Методий” със същото име като кораба”, каза посланик Михайлов.

“Искам да ви поздравя за всичко, което правите в Антарктида и за всичко, което прави българската общност в този град”, каза бъдещият посланик на Аржентина в България Алехандро Мейет.

В разговорите с представители на кметството на Комодоро Ривадавия и управата на провинция Чубут участваха и Ценка Генова, председател на българското дружество в Комодоро Ривадавия “Св. св. Кирил и Методий” и Ружка Николова, председател на Аржентино – българската фондация в Буенос Айрес, която представя и учредената през 2022 г. Федерация на българските дружества в Аржентина.

Българският кораб ще отплава от Комодоро Ривадавия на 18 февруари в 9 часа сутринта местно време за Мар дел Плата в Аржентина и след това ще спре в Рио Гранде в Бразилия преди да прекоси Атлантическия океан на път за Варна, където се очаква да се завърне в началото на април.

Текст: Силвия Ботева


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии