Кметът Благомир Коцев: През 2025 година може да започне изграждането на индустриална зона край село Слънчево

През 2025 година може да започне изграждането на индустриалната зона край село Слънчево. Община Варна е с ограничена територия и това е единственото място, което разполага с площ от 4500 дка в региона. Терените край Аксаково са държавна територия – горски фонд, на който предстои смяна на статута. Направен е анализ и предвид приемането на Общия устройствен план на Аксаково, през тази година може да започне подготовка на процеса, а през 2025 година да започне реалното изграждане на зоната. Това заяви пред медиите днес кметът на Варна Благомир Коцев след среща с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и председателят на Общинския съвет Христо Димитров и заместник-председателите на съвета.

По думите на Коцев, въпреки, че се намира на територията на Община Аксаково, зоната е пряко свързана с Варна от гледна точка на логистика, инфраструктура, работни места и човешки ресурс. Академичният капацитет на града също би допринесъл за развитието й, категоричен бе Коцев.

Министър Богданов съобщи, че индустриалната зона може да се изгради съвместно между Община Варна, Община Аксаково и Национална компания „Индустриални зони“. По думите му върху част от терена ще бъде изграден агро хъб, който да е притегателен център за производства в хранително-вкусова промишленост. Останалите около 3000 дка ще бъдат насочени към индустрии с висока добавена стойност.

Пред медии кметът Коцев подчерта, че се обсъждат терени за изграждане на технологични паркове на територията на община Варна, тъй като те могат да бъдат по-малки на площ. Той припомни, че това са територията на Южна промишлена зона под Аспаруховия мост, където има смесена държавна и общинска собственост, както и терените до Западна промишлена зона 2, която обаче е частна собственост. Тези територии също биха могли да се развият в бъдеще, а между тях да се изгради връзка по протежението на бул. „Девня“, обясни Коцев.

Акциите на Община Варна от Пловдивски панаир трябва да се върнат на държавата, каза още кметът след срещата с икономическия министър. Той посочи, че Пловдивският панаир трябва да бъде запазен и да се развива. Попадайки в частни ръце и ставайки съучастник в една скрита приватизация не е нещо, в което Варна иска да участва, коментира Коцев. Министър Богданов посочи, че дори и да има решение на Общинския съвет на Варна, той не очаква Община Варна да задвижи процеса с връщането на акциите на този етап, тъй като текат съдебни дела.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии