„Родителите не трябва да проявяват никакъв компромис към наркотиците, иначе стават съзависими“ – послание при гостуването ни на родителски срещи в ОУ „Йордан Йовков“

Образователната програма „Децата и наркотиците – истина и легенди“ започна активна работа и с родители. Първата уважена покана бе от ОУ „Йордан Йовков“ във Варна. В почти тричасов маратон се превърна участието на съдия Светослава Колева и консултантът Валентин Русимов в родителските срещи на трите паралелки 7-ми клас. Предстои среща и с учениците.

Без претенции да бъдат наставници в деликатните отношения родител-дете, лекторите представиха личния и професионалния си опит за превенцията и последствията при липса на намеса. Разговорът започна с причините, поради които тийнейджърите посягат към незаконните вещества и с въпроса има ли по-предразположени. Акцент бе поставен върху това, че няма застраховани. Измамни са вярванията „на мен или моето дете няма да се случи“, „винаги мога да спра“, „дрогата е само в „изпаднали“ семейства“.

„Не проявявайте никакъв компромис, ако установите, че детето ви употребява. В противен случай оказвате подкрепа на зависимостта и се превръщате в съзависими“, призова консултантът към сдружение „Отвори очи“. Очертани бяха видовете употреба: първите опити, които експертите квалифицират като експериментална; рекреационна – за забавление по купони и дискотеки; до по-сериозните етапи – редовна, водеща до привикване, злоупотреба и зависимост. „Ролята на родителите при първия досег с опиатите е ключов, за да не се стига до следващите фази, които могат да имат ужасяващи последици“, подчерта наказателният съдия във Варненския апелативен съд. Семейството трябва да има ясна позиция по темата „наркотици“, която да отстоява включително с личен пример. Не можем да настояваме детето да стои далеч от канабиса, а да вижда, че пушим марихуана.

Срещите поставиха ударение върху признаците, по които можем да познаем, че детето взима наркотици. От значение са нашата реакция и подход: как, кога и какво да кажем. Необходимо е да следим за резки промени в поведението в продължителен период. Ако синът или дъщеря ни обичайно са стеснителни и затворени, а внезапно станат свръхобщителни и експресивни, това може да е знак, обясни Валентин Русимов. Различните видове наркотици имат различно действие – депресантите са с успокояващ ефект, стимулантите водят до еуфория, някои синтетични субстанции причиняват халюцинации. Един от най-притеснителни факти е, че нито приемащият, нито дилърът знаят какво реално съдържа конкретната дрога. С цел засилване на въздействието и сваляне на цената, производителите влагат допълнително отровни химикали. „Ако в началото на работата ми като съдия, марихуаната беше просто забранено растение с концентрация на активния компонент около 3%, по данни на МВР-Варна през миналата година тетрахидраканабинолът е съставлявал до 25% от продаваната трева. И растенията, и синтетичните наркотици се обработват с допълнителни съставки с неясен характер“, обясни Светослава Колева. Според информация, предоставена от Апелативната прокуратура, непълнолетните извършители на престъпления са основно деца, които употребяват наркотици. Ето защо зависимостта не е само здравен и социален проблем, а води до сблъсък със закона. Защото рано или късно децата започват да крадат – първо от дома си, после и навън. В България всички престъпления, свързани с наркотици, се наказват с лишаване от свобода.

Колкото подрастващите са по-добре информирани, твърдо отстояват принципите си и отговора „не!“ при предложение, толкова по-уважавани ще бъдат от връстниците си. В същото време зависимите са най-лесно лъгани, манипулирани и използвани.

Трите родителски срещи в ОУ „Йордан Йовков“ завършиха с обобщението, че изходът от битката с наркотиците може да бъде успешен, но трябва да се потърси професионална помощ: от психолози, психиатри, центрове за помощ, Дирекция „Превенции“ на Община Варна.

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии