Община Варна започва подготовка на 51 проекта по Националната инвестиционна програма на МФ

Община Варна започва подготовка на 51 проекта, за които ще получи финансиране в размер на 100 милиона лева по Националната инвестиционна програма на Министерство на финансите за общински проекти през 2024 година. За всеки проект ще има индивидуален подход и ще бъде сключен отделен договор с Министерство на финансите. Това обясни на работна среща с участието на представители на администрацията заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов. Той разпредели проектите по ресори и насрочи срещи за всеки един от тях по отделно.

Община Варна ще реализира проектите в продължение на три години от 2024 до 2026 година, като осигуреното финансиране от 100 млн. лв. е само за тази година.

Със средствата ще се реализират ключови за града обекти.

Сред тях са проектиране и начало но строителните дейности на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“, реализация на проекта за регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. С цел създаване на арт център „Георги Велчев“ се предвижда реконструкция и изграждане на прилежаща сграда към Художествения музей. Предстои проектиране, реконструкция и модернизация на пазар „Часовника”, познат като Синия пазар.

Предвидени са средства за проектиране на нова зона за обществен отдих в пространството на т. нар. „Дупка“, проекти за облагородяване на Морската градина, изработване на инвестиционен проект за консервация, реставрация и експониране на Аспаруховия вал.

Средства са предвидени за проектиране на индустриална зона, за която се обсъждат няколко възможни терена, както и съоръжения от техническата инфраструктура за зоната. Включен е и основен ремонт на улици в Южна промишлена зона и проектиране на нова улична мрежа в съществуващата Западна промишлена зона.

Община Варна ще получи средства за ремонт на тръбопровода за отпадъчни води във Варненското езеро, както и за осигуряване на заустването на Шокъровия канал в Черно море.

Предвидени са средства и за изграждане на два парка – „Република“ и „Младост 1“, както и на два обществени паркинга в район „Приморски“. Предстоят основни ремонти на тротоари и подлези.

Средства ще бъдат вложени и в проектиране на дейности по благоустрояване на девет междублокови пространства в града. Основен ремонт е заложен на общинския път VAR 1087 I-9 кв. „Аспарухово“, кв. „Галата“ от отбивката за местност „Карантината“ до кръстовището с общински път VAR 3089 /I – 9, Варна – Приселци/.

Средства за проектиране и основни ремонти на улици са предвидени в няколко района на града. Сред тях са ул. „Св. св. Константин и Елена“ в кв. „Виница“ в участъка от ул. „Цар Борис III“ до Гробищния парк, както и други над 30 улици в квартала.

За основен ремонт е предвидена още ул. „Кап Райчо“ в район „Младост“, улиците „Тодор Влайков“ и ул. „Дрин“, както и улиците от 3-ти, 7-ми и 8-ми микрорайон в район „Одесос“.

Предвидени са средства за изготвянето на технически проект на улична мрежа в местност „Св. Никола“ и проектиране на улици в селищно образувание „Ментешето“.

Средства са предвидени и за проект за реконструкция на пътен възел на бул. „Васил Левски“ с бул. „Осми Приморски полк“ (при сп. Явор), както и за реконструкция на пътен възел на бул. „Вл. Варненчик“ с бул. „Хр. Смирненски“, по плана на район „Младост“.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии