„Набуко“ във Варна със специалното участие на Мила Михова

Мила Михова ще изпълни партията на Абигайл във Вердиевия шедьовър „Набуко“ на 7 февруари във Варна. Артистичното сопрано поставя тази роля сред любимите си и се изявява с нея в Операта в Майнц, Германия, на фестивала Opera Open в Пловдив и на сцената на Държавна опера Варна. Посоката в професионалния път на Мила Михова е естествено продължение на тази на майка ѝ – оперната прима Дарина Такова. Мила е стипендиант на фондация „Райна Кабаиванска” към Нов български университет и фондация „Борис Христов” в Националната академия „Санта Чечилия” в Рим, където специализира при Рената Ското. В изпълнителското ѝ портфолио влизат ролите на Фиордилиджи от „Така правят всички“ на Моцарт, Лучия от „Лучия ди Ламермур” на Доницети, Фортуна и Друзила от „Коронацията на Попея” на Монтеверди, Мадам Кортезе от „Пътуване до Реймс” на Росини и др. Певицата има богата концертна дейност в Италия, Франция, Испания, Германия. Публиката свързва Мила Михова и с проекта BJORK Alternative, който представя исландската изпълнителка и композиторка Бьорк с аранжименти на някои от най-известните ѝ песни във версия за оперна певица и акомпанимент на клавесин, челеста и пиано. Дни преди да пее в „Набуко“ във Варна, Мила Михова дебютира в концерт със Софийската филхармония, в който партнира на уелския бас-баритон сър Брин Терфел.

„Абигайл е роля за силна и смела певица – психически, физически и вокално. Изисква силен, много добре контролиран глас, лесен и красив висок регистър и виртуозна подвижност на гласа, защото е ярък образец на драматичната колоратура, характерна за драматичното белканто и ранния Вердиев репертоар. За мен тя беше скок в дълбокото – първа Вердиева роля, първа драматична роля, първа роля на злодей, дебют в Германия. Моят подход беше много личен: да гледам на ролята като на чист белкантов образец, да не се влияя и „плаша“ от големите имена в ролята и да я направя моя – за моя глас, за моя маниер на пеене, за моята емоционалност. Постоянно да търся в себе си повече сила и артистична агресия, а в ролята – по-лирични и интимни моменти, които от един абсолютен свръх злодей да извадят на показ и човешкия облик, с който да спечелим обич и съчувствие в публиката. Обичам тази роля, тя възпита в мен много нови умения и качества като певица и артист и ми даде друга сила и устойчивост“, казва певицата за ролята си в „Набуко“.

„Набуко“ е сред творбите, донесли най-голяма слава на Верди, и е преломен момент в изграждането на композиторския му стил. В изключително обичната от публиката опера, пропита от атмосферата на библейския епос и стремеж към свобода, същинският герой е еврейският народ. Постановката е на Кузман Попов в режисура на Сребрина Соколова. Участват Пламен Димитров, Валерий Георгиев, Гео Чобанов, Силвия Ангелова, Петър Петров, Артьом Арутюнов, Галина Великова, хор и оркестър на Варненската опера. Дирижира Алфредо Сорикети.

7 февруари 2024 г., 19 часа, Основна сцена


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии