Различни мерки за неотклонение наложи Районен съд – Варна по отношение на три лица

Районен съд – Варна определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 33-годишен мъж, привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 198, ал.1, вр. чл.20 от Наказателния кодекс – грабеж в съучастие на пари, телефон и банкова карта на възрастна жена от варненско село. Предвиденото в закона наказание за подобно тежко умишлено престъпление е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Съдът, като взе предвид събраните до момента доказателства прие, че може да се направи обосновано предположение за съпричастност към повдигнато му обвинение. Обвиняемият е неосъждан досега, но срещу него има образувани и други досъдебни производства. С оглед наличието на данни по делото за извършено в съучастие деяние, съдът прецени, че налагането на най-тежката процесуална мярка би възпрепятствало обвиняемия да се укрие и да контактува с другото лице.

Също днес, Районният съд взе мерки за неотклонение „домашен арест“ по отношение на 29-годишна жена и 41-годишен мъж, привлечени като обвиняеми за опит за кражба на стоки от два различни търговски обекта във Варна. Обвиняемите са многократно осъждани за посегателства срещу собствеността, като част от тях са извършени в условия на опасен рецидив. Доколкото деянията са останали във фазата на опита и няма причинени щети от тях, съдът счете, че по-лека мярка от исканата от прокуратурата „задържане под стража“, също би изиграла своята роля и препятствала възможността обвиняемите да извършат престъпление или да се укрият. Наложените мерки за неотклонение „домашен арест“, следва да бъдат контролирани със средство за електронно наблюдение.

Определенията на Районен съд – Варна по мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани пред въззивната инстанция в 3-дневен срок, като в случай на жалба или протест делата са насрочени за разглеждане пред ВОС за 7 февруари от 10 часа.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии