Варна почете жертвите на комунизма

Заместник-кметът по образование, култура и спорт Павел Попов положи цветя на Паметника на жертвите на комунизма във Варна, който се намира в градинката зад Градската художествена галерия. На събитието присъстваха граждански организации, представители на политическите партии и жители на града. Всички те отдадоха почит и положиха цветя на монумента, за да отбележат деня, в който си спомняме жертвите на комунизма.

„На 1 февруари почитаме паметта на българските политици, разстреляни през 1945 г. по решение на противоконституционния така наречен Народен съд. Покрусата ни е не само заради погубените човешки животи. Трагизмът на датата е още по-дълбок, защото решенията на този съд са опит да се узакони най-разрушителната част от комунистическата идеология – доктрината за справедливостта на революционния терор. За съжаление отгласите на реваншизма и възхвалата на узаконеното насилие още присъстват като заявки в българския обществен живот. Решимостта ни да им се противопоставим е част от дълга ни към паметта на жертвите.“, подчерта по време на събитието зам.-кметът Павел Попов.

Паметникът на жертвите на комунизма във Варна е дело на скулптора Павел Джеферов и архитект Косьо Христов, издигнат е през 2001 г.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии