Успешно партньорство между държавата и общините във Варненско ще е в основата на изграждането на индустриална зона

Отличното познаване на местния бизнес, на потенциала на фирмите в региона и на перспективите пред тях е в основата на икономическото развитие на областта и на общините в нея. Това каза в началото на срещата си с областния управител министърът на икономиката Богдан Богданов. Той потвърди и казаното по-рано, че Варна е с най-голям потенциал за икономически ръст в цялата област.

Министърът коментира и новите икономически възможности пред региона след месец Март, когато отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. „Ние трябва да материализираме този факт, защото той ни позволява да гарантираме сигурност и стабилност в региона, а това означава сигурност и стабилност за развитието на успешен бизнес и за привличането на инвестиции“.

Според м-р Богданов, Варна и региона ще придобият стратегическо значение след влизането ни в Шентгенското пространство, заради възможностите, които предлага с морския и с въздушен транспорт, със ЖП мрежа и с магистрала Хемус, която вече е приоритет за правителството..

Конкретен повод за неговата визита във Варна е създаването и развитието на Индустриална зона. Вече се водят разговори за терените, на които е възможно да функционира първата зона. Този проект ще трябва да премине и  през обособяването на местно инвестиционно звено /Звено за слединвестиционно обслужване/. Това няма да е тежка административна структура, а по-скоро ограничен кръг от експерти, които познават в детайли всеки бизнес отрасъл, фирмите и техните възможности. Това ще са хората, които ще презентират местния бизнес, ще водят преговори и разговори за привличане нови инвеститори.

Министър Богданов намира, че успешното партньорство между държавата в лицето на „Националната компания Индустриални зони“, Областна администрация и местните общини, които трябва да имат пряк интерес от развитието на зоните, ще позволи разгръщането на техния потенциал и до привличането на чуждестранни инвестиции.

Министерството на икономиката ще разработи Инвестиционен портал, който ще позволи пряката и по-ефективна комуникация между всички държавни институции, местната власт и бизнеса. Инвестиционният портал ще предостави възможност да бъдат обучени експертите, които ще влязат в Звената за слединвестиционно обслужване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии