Условно наказание за жена, ползвала фалшива диплома пред „Пътна полиция“

На 30-годишна жена бе наложено наказание от 4 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. Пред състав на Районен съд – Варна подсъдимата се призна за виновна в това, че на 9-ти ноември миналата година във Варна, пред служител на сектор “Пътна полиция” към МВР, съзнателно се ползвала от неистински официален документ – диплома за завършено основно образование. Деянието е наказуемо по чл. 316 от НК.

Подсъдимата нямала завършен десети клас на образованието си и по тази причина не можела да придобие правоспособност за водач на МПС. Тя решила неправомерно да се сдобие с неистинска диплома и да си послужи с нея за подаване на  искане за издаване на шофьорска книжка. Тя попълнила заявление в „Пътна полиция“, като представила оригинал и копие от свидетелство за завършено основно образование, което собственоръчно заверила  за вярност с подпис и изписване на трите си имена. Представената дипломата била с посочен издател ОУ „Xpиcтo Смирненски” — rpад  Карнобат. При последвалата регулярна проверка на представената диплома, се установява, че 30-годишната подсъдима няма данни да е била ученичка във  въпросното училище, вписаното като класен ръководител лице никога не е работило в учебното заведение и изпълненият подпис за директор не е истински.

30-годишната жена е неосъждана. За самото съставяне на неистинския документ от подсъдимата не може да бъде търсена наказателна отговорност. Наказанието беше наложено по силата на постигнато между страните и одобрено в съдебна зала споразумение. Разноските по делото за близо 500 лева са в тежест на подсъдимата.

Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии