Варненски гимназисти творят по темата за правата на човека

Ученици от Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ – Варна създават творби по повод днешния Международен ден за правата на човека. Младите хора обръщат внимание на подписаната на днешния ден преди 75 години Всеобща декларация за правата на човека, приета от Общото събрание на ООН. Това е първият правен документ, който определя основните човешки права, които трябва да бъдат защитени повсеместно. Международният ден се чества по цял свят с различни инициативи, които имат за цел да повишат познанията и разбирането на хората за човешките права и тяхната защита.

Темата за правата на човека продължава да е обект на вниманието на богорвските гимназисти, след като те успешно реализираха проект “MASTER: Multisystem Approach for Students to save the European Rights and the fundamental values”,  финансиран по програма “Еразъм+“ (проект 2020-1-IT02-KA229-079666_5, ключова дейност 2: „Стратегически партньорства“, сектор „Училищно образование“, проекти за „Партньорства за училищен обмен“). В периода 2020 – 2023 година училището работи по международен проект по темата за правата на човека и ценностите на ЕС в партньорство с пет образователни институции от Италия, Естония, Португалия, Румъния, Словения. Всички училища преди началото на съвместната дейност са разработвали инициативи и проекти, свързани с правата на човека като стратегия за насърчаване на осведомеността на училищната общност по тази тема. Споделят и едни и същи образователни потребности и цели: социално включване, общи ценности, борба с тормоза и предразсъдъците.

MASTER включи теми, съответстващи на основните ценности на ЕС: човешко достойнство, свобода, равенство, солидарност, гражданство, правосъдие. Проектът MASTER бе насочен към образование за правата на човека: чрез разбиране на принципите, свързани с правата на човека и механизмите за тяхното запазване; чрез разработване и прилагане на подходи, които зачитат правата на учениците и учителите; чрез предоставяне на инструменти на учениците и учителите да упражняват собствените си права и да зачитат и защитават правата на другите.

В рамките на проекта бяха осъществени краткосрочни обмени на ученици в партньорските училища в Румъния, Словения, Португалия, България (през 2022 г.), в Естония и Италия (през 2023 г.). Всяко от партньорските училища сподели добри практики и разви конкретна тема, свързана с основните ценности. Българското училище сподели добри практики и разви темите: „Гражданство“ и „Правото на човек за живот в чиста и устойчива околна среда“.

Сътрудничеството на партньорите, споделянето на добри практики и методологии относно правата на човека и основните ценности на ЕС, и обединяването им в единна и многостранна системна дейност, въздейства като движеща сила за развиване на компетентности както на ученици, така и на учители. Проектът MASTER повиши осведомеността им чрез развиване на техните умения и нагласи в съответствие с принципите за правата на човека и им помогна да станат активни, отговорни и без предразсъдъци членове на обществото.

Участниците продължават да прилагат в своята работа успешния мултидисциплинарен подход за запазване на европейските права и общочовешки ценности.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии