Условно наказание и пробация за шофьор на микробус, причинил телесна повреда на полицай, след като не се подчинил на разпорежданията му

Апелативният съд във Варна потвърди присъда на Добричкия окръжен съд по отношение на Любомир И., който е бил признат за виновен в това, че на 24.06.2019г. в с.Карапелит при управление на микробус нарушил Закона за движение по пътищата и причинил телесна повреда на полицейски служител. Освен това водачът противозаконно попречил на орган на властта да изпълни задълженията си – не представил документи за управление на превозното средство, а вместо това потеглил с него. Първата инстанция е определила наказание в размер на 2 години лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено с 3-годишен изпитателен срок. Наложена е и мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“. В полза на пострадалия е присъдено обезщетение от 5 хиляди лв. за претърпени неимуществени вреди.

На 24.06.2019г. служители от ОД МВР – Добрич участвали в специализирана операция за контрол на движението по пътищата.

Микробусът на подсъдимия превозвал работещи в образователната система.  Шофьорът спрял на пешеходна пътека пред детска градина, за да изчака качването на двама пътници. Един от полицаите разпоредил да премести буса. Подсъдимият отказал под претекст, че учителките всеки момент ще се качат. Тогава служителят забелязал, че Любомир И. е без поставен колан и му поискал документите за проверка. Докато жените се качвали, през отворения прозорец полицаят поставил ръката си, държаща палка, пред шофьора, за да му попречи да потегли. Независимо от разпореждането да спре, подсъдимият потеглил с буса. Служителят на МВР бил повлечен и впоследствие паднал на пътното платно. След 30-тина метра, подсъдимият спрял и се върнал до мястото на инцидента. Пострадалият получил контузия на главата и охлузвания по крайниците, които временно разстроили здравето му.

Апелативният съд е категоричен, че подсъдимият е извършил престъпление, а не административно нарушение, каквато е тезата на защитата. Той е спрял микробуса на пешеходна пътека; не само не е изпълнил разпореждане на органите на реда, а дръзко и арогантно ги е оспорил; управлявал е МПС без поставен предпазен колан; не е представил поисканите му документи и е задвижил микробуса. Тези негови действия са били годни да причинят телесни увреждания. Подсъдимият е допуснал три нарушения на правилата за движение: извършвал е специализиран превоз на пътници, без обозначаване със задължителна за това табела; движел се е без предпазен колан и е спрял на пешеходка пътека. Вместо да осъзнае грешката си, дръзко оспорил разпореждането на полицейския служител, потегляйки с автомобила, въпреки че ръцете на служителя все още са били в купето. Така освен че му причинил телесни увреждания, попречил на изпълнението на служебните му задължения. И тази инстанция отчита липсата на критичност от страна на водача след проявеното явно и грубо незачитане на обществените порядки, граничещо с проява на хулиганство.

С тези мотиви Апелативният съд потвърди присъдата на долустоящата инстанция. Решението подлежи на обжалване пред ВКС.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии