Проведе се „Час по правосъдие“ с шестокласници от училище „Цар Симеон I“

Съдия Теодора Шишкова от Наказателно отделение на Районен съд – Варна гостува на шестокласници от Основно училище „Цар Симеон I“ в рамките на реализираната в регионален мащаб, в партньорство с Окръжен съд и Регионално управление на образованието – Варна, образователна инициатива „Час по правосъдие“.

Още в първите минути от учебния час гора от вдигнати ръце на ученици, с куп въпроси за правораздаването и работата на съда, беляза срещата. Шестокласниците с любопитство искаха да разберат в какви случаи и как деца могат да бъдат изслушвани в съдебно производство, кога може да им бъде търсена наказателна отговорност и налагани наказания, на каква възраст могат свободно да влязат в съдебна зала и наблюдават публични процеси.  Коментирани бяха  последиците  от агресивно поведение, прояви на насилие, отправяне на обиди или публикуването в социалните мрежи на клипове и снимки с подигравателно съдържание, последиците от пробването на наркотични субстанции. На въпрос за отликите между нарушение на правилата в училище и нарушение на законите, съдия Шишкова отбеляза че законите са именно система от общи правила, в защита на правата и свободите както на отделния човек, така и на общество като цяло. Тя подчерта колко е ценно да познаваме правата си и да се стараем да спазваме правилата, където и да сме, като при отстояването на собствените ни права или свобода на изразяване е важно винаги да си даваме сметка дали не накърняваме общи или нечии други права.

Дори и след училищния сигнал за края на часа, шестокласниците имаха толкова много въпроси, че получиха обещание от съдия Теодора Шишкова за нова подобна среща в „Час по правосъдие“.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии