Ученици от две варненски училища се срещнаха с наказателен съдия от Окръжен съд – Варна

Ученици от 8 клас на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ и от 9 клас на Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии “Дм. Ив. Менделеев” разговаряха с ръководителя на Наказателно отделение – съдия Иваничка Славкова от Окръжен съд – Варна, в рамките на образователната програма на съда „Час по правосъдие“.

Магистратът обясни какви дела за престъпления се разглеждан в окръжния съд и каква наказателна отговорност могат да носят децата след 14 годишна възраст. Специално внимание беше обърнато на престъпленията, свързани с държане и разпространение на наркотици. Съдия Славкова подробно посочи каква е разликата между двете деяния и подчерта, че сериозна разлика има и в тежестта на наказанията. Даде пример, че най- често употребата на забранени вещества води до извършването на други престъпления – кражби, грабеж или самия употребяващ се превръща в дилър, за да може да си осигурява количествата, които постоянно нарастват. Съдията подчерта, че е доказана вредата от марихуаната и синтетичните наркотици, които водят до тежки психически заболявания, отразяващи се пагубно на живота на зависимите.

Наказателният съдия сподели, че вече има няколко дела в съда и за новото за страната ни вещество – фентанил, което много по-често от другите наркотици води до смърт на употребяващите го, дори и при един единствен прием. „Няма как в нелегална лаборатория то да бъде дозирано прецизно, а дори нанограм повече има фатален изход. Това вещество вече е във Варна. То е евтино, силно пристрастяващо и може да бъде влагано в най- различни наркотици. Едно от последните влезли в съда дела беше срещу жена, която е разпространила фентанил на публично място – в здравно заведение “, разказа съдия Славкова и апелира към младите хора, че най- добрият начин да се спасят от наркотиците е изобщо да не посягат към тях.

#ЧасПоПравосъдиеУченици от две варненски училища се срещнаха с наказателен съдия от Окръжен съд – ВарнаУченици от 8…

Posted by Окръжен Съд-Варна on Thursday, November 30, 2023


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии