Мерки за трайно разрешаване на проблема с учениците от ОУ „Иван Вазов“ обсъдиха областният управител с началника на РУО и директора на Дирекция “ОМД“

На работна среща между областния управител на Варна професор Андрияна Андреева, с д-р Ирена Радева – началник на РУО- Варна и Лилия Христова – директор на Дирекция “Образование  и младежки дейности“ в община Варна се набелязаха мерки за трайното разрешаване на проблема с учениците от ОУ „Иван Вазов“

Срещата бе незабавно организирана, в отговор на получено вчера писмо на родители, чиито деца учат в ОУ „ Иван Вазов“ и които от края на м. септември т.год., след настъпила ВиК авария и наводнени класни стаи бяха изведени от учебното заведение.

Ето какво пишат родителите в писмото до областния управител:

„Децата от от I ви до IV ти клас първоначално бяха настанени в сградата  на ПГ по електротехника. Сутрин учениците от няколко класа се събираха в салона за физическо възпитание и спорт, където провеждаха занятия по самоподготовка. Децата пишеха, учеха, рисуваха и творяха върху маси за тенис. След приключване на занятията, се придвижваха до сградата на общежитието към ПГЕ, където обядваха. В 13.30 се връщаха в основната сграда на ПГЕ, където  им  бяха осигурени класни стаи за провеждане на учебните часове от задължителната подготовка. Класните стаи се намират на 4ти етаж. Децата са принудени ежедневно да правят това „упражнение“ по носене на 10-килограмови раници, преход от едната в другата сграда, за да имат някакъв учебен процес.

          Поради невъзможността на ПГЕ да поеме всички ученици, децата от III а и III б клас от три седмици са настанени в Пенсионерския клуб на квартала, който представлява една дървена барака. Децата от двата класа провеждат заниманията си заедно в едно помещение. Учениците от  IV а и IV б клас, са настанени в сградата на Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „ Николай Хайтов“. Учениците от пенсионерският клуб и тези от ПГГСД, в 13.30 си вземат раниците и ходят до сградата на ПГЕ, за да продължат с учебните занятия……..“.

На срещата днес в Областна администрация се коментираха и рисковете за здравословното състояние на учениците, които провеждат учебни занятия събрани повече от 6 часа в едно помещение. Пред прага на зимата и настъпващите вирусни инфекции не бива да се подлага на риск живота и здравето на децата, са категорични представителите на държавната и на местната власт. Набелязаха се мерки както за краткосрочното, така и за дългосрочното разрешаване на проблема с провеждане на учебните занятия на учениците от ОУ „Иван Вазов“:

  1. ОТ ПОНЕДЕЛНИК НА 11.2023Г. УЧЕНИЦИТЕ ОТ 3А И 3Б КЛАС  НА ОУ„ИВАН ВАЗОВ“ ЩЕ БЪДАТ ИЗВЕДЕНИ ОТ ПЕНСИОНЕРСКИЯ КЛУБ НА КВАРТАЛА И ЩЕ БЪДАТ НАСТАНЕНИ В СГРАДАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ – ВАРНА.
  2. Паралелно с това се работи с перспектива за втория учебен срок. Тогава учениците могат да бъдат преместени в ЦСОП / бившето СУПЦ/, където се извършват ремонти дейности на четвъртия етаж. Там ще се осигури отделен вход и подход към сградата.
  3. Предприети са действия и за трайно решаване на проблема чрез предоставяне на терен за построяването на нова сграда за ОУ „Иван Вазов“.

viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии