Среща с Александър Минчев и изложба на неговата колекция от уникални издания на български вестници и списания в РБ – Варна

На 1 ноември 2023 г. в Деня на Народните будители Варненската библиотека посреща археолога Александър Минчев и неговата колекция от уникални издания на български вестници и списания. Изложбата „Наковалня за сладкодумство. Първите български вестници и списания, издавани извън страната“ е съчетана с интересни екземпляри от фондовете на библиотеката. От ръчно писани статии до първите типографски издания, експозицията запознава с усилията на българските издатели, писатели, редактори и журналисти, които дават началото на българската преса. Събитието е прекрасна възможност да се докоснете до оригинални заглавия от първите стъпки на журналистиката в България.

Възрожденската периодика е онова, което определя демографските граници на страната и конструира чувството за общност в зората на създаването на българската държавност. От страниците й ясно личи стремежът на българите за нова светска просвета и култура, за църковна независимост и политическо освобождение. Благодарение на първите вестници и списания се ражда и съвременната българска литература – с текстовете на Ботев, Чинтулов, Славейков, Каравелов и Раковски.

Заповядайте на 1 ноември 2023 г. от 11.00 ч. в Изложбеното фоайе на РБ „Пенчо Славейков” – Варна на адрес бул. Сливница №34 за откриването на събитието. Изложбата ще може да бъде посетена до края на месец ноември.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии