Варненският окръжен съд откри образователните си срещи с деца

Съдия Ивелина Владова от Гражданско отделение на Варненския окръжен съд се среща с деца от ОУ „Стефан Караджа“, като така бе дадено начало, през тази учебна година, на образователната програма на съда. Тя цели формиране на правна грамотност и култура сред учениците, повишаване степента на спазване на законите и доверието в съда.

Съдията-лектор се срещна с шестокласници от ОУ „Стефан Караджа“ в техния „Час на класа“. Съдия Владова ги запозна с функциите и структурата на съдебната система и със спецификите на всяка инстанция. Децата научиха какво представляват гражданските спорове и под каква форма могат да участват в съдебно производство и да защитят правата си. Разбраха че за обида, набедяване или клевета, можеш да бъдеш съден, като за подобно поведение има наказание. Учениците посрещнаха с любопитство въпросите на магистрата могат ли да децата да притежават собственост, както и кой носи отговорност, ако кучето ни нанесе вреда на някого.

В края на срещата учениците получиха информационни материали и покана на посетят Съдебната палата във Варна.

Образователната програмата „Час по правосъдие“ съществува вече осем години и се реализира съвместно от Варненския окръжен и районен съд, и Регионалното управление на образованието (РУО).

Всяка година училищата, желаещи да се включат в програмата изпращат заявки до РУО, като броят им постоянно нараства.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии