България предава на Италия румънски гражданин, за да търпи наказание за купуване на крадена кола

Апелативен съд – Варна частично потвърди решение на Окръжния съд в Силистра, с което е допуснато изпълнение на Европейска заповед за арест по отношение на румънски гражданин.

Флорин К. е бил задържан при гранична проверка за влизане в страната на 3 септември. 35-годишният мъж е обявен за международно издирване от италианските власти с Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в гр. Пезаро. Той е търсен във връзка с осъждане от Първоинстанционния съд в Неапол. Исканото лице получило или закупило краден автомобил с цел извличане на печалба в съучастие с други хора. Италианската държава го издирва за изтърпяване на остатъка на наказанието в размер на 1 година 3 месеца и 24 дни.

В съдебното заседание представителят на прокуратурата настоя ЕЗА да бъде изпълнена, каквото е решението на първата инстанция. На противоположното мнение бе защитата, тъй като според адвоката Европейската заповед за арест страда от пороци, няма необходимите реквизити и липсва яснота за кумулирани задочно издадени присъди.

Варненският апелативен съд заключи, че са налице изискванията на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест за предаване на исканото лице и не съществуват основания за отказ. Деянието, квалифицирано в Италия като получаване на откраднати стоки, съответства на престъплението „вещно укривателство“ в българското законодателство. Окръжният съд в Силистра е допуснал изпълнението на Европейската заповед за арест във връзка с това осъждане, но е отказал изпълнението на други две заповеди – за изтърпяване на наказания по присъди на съдилища в Салерно и Анкона. Въззивната инстанция отмени частично решението на окръжния съд, защото той не е следвало изобщо да обсъжда тези две заповеди, тъй като не е бил сезиран с тях. Апелативният съд акцентира в съдебния си акт, че румънският гражданин се предава на молещата държава само за изпълнение на присъдата, постановена от съда в Неапол. Останалите две ЕЗА и кумулираното общо наказание не са предмет на настоящото решение и румънският гражданин не се предава за тяхното изпълнение.

Въззивният съд потвърди и взетата спрямо Флорин К. мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии