15% спад в сделките но покачване на цените на имотите във Варна – какво се случва?

В цялата страна се наблюдава очакваното охлаждане на пазара на недвижими имоти. Нещо повече – цените се понижават, макар и много бавно, почти повсеместно, заедно с намаляващия брой сделки. Варна е един от градовете, където спадът в пазара на недвижими имоти е най-отчетлив, но, парадоксално, цените тук продължават да се покачват осезаемо. Какви са акцентите от варненския пазар на недвижими имоти, анализират експертите в областта от сайта за обяви на недвижими имоти Реалистимо.

Във Варна продължават да се търсят най-много двустайни апартаменти като все повече се търсят и тристайни жилища, особено от семейства с едно или повече деца. Въпреки това има сериозно намаление на търсенето.

Свиването на пазара във Варна е факт още от последното тримесечие на 2022г.

Данните на НСИ и Агенцията по вписванията показват, че още в периода октомври-декември 2022 г. пазарът във Варна бележи спад с около 9%. През първото тримесечие на тази година статистиката е още по-шокираща – свиването е почти 20%. Следващото тримесечие, периодът април-юни 2023 г., е белязано от спад с около 15% при среден за страната от 10-12%. Едновременно с това обаче, цените продължават да нарастват – след първите 6 месеца на 2023 г. за Варна скокът е с около 20%. Всичко това контрастира с 2022, където сделките бележеха рекорди.

Ситуацията във Варна не е изключение

Спадът е факт и в други големи градове – за сравнение, в Бургас той е дори по-голям през второто тримесечие на тази година (почти 24%), но през периода януари-март е бил по-малък от варненския (около 9%). За четвъртото тримесечие на 2022 г. Бургас отново е в по-неизгодно положение с 14% свиване на имотния пазар. Според Реалистимо в Бургас положението е много сходно от това във Варна, като се има в предвид по-малкото население.

За София спадът е по-малък – през първите две тримесечия на годината се движи около средния за страната (10-12%), но в края на миналата година надхвърля 17%.

Икономическата несигурност в различните й аспекти се посочва като основен “виновник”

Новото строителство във Варна се е свило наполовина спрямо предишната година – причини за това са най-вече все още високата инфлация и лошият инвестиционен климат. Така, освен търсенето, намалява и предлагането. Заради увеличените цени на суровините се повишава и себестойността на новите жилища – това е обяснението за, на пръв поглед, нелогичният скок на цените на фона на намаляването на броя на сделките в града. Опасността от увеличаването на лихвите по кредитите пък кара потенциалните купувачи да изчакат, докато ситуацията стане по-ясна. За сравнение – във Варна и в Бургас около 30-35% от сделките се сключват с ипотечни кредити (приблизително това са  и средните цифри за страната), докато в София относителният дял на кредитираните сделки е приблизително 50%.

В портала за недвижими имоти “Реалистимо” можете да се информирате своевременно за случващото се на имотния пазар във Варна и страната – тук ще откриете както обяви за покупко-продажба и наем от собственици, така и от специализирани агенции, частни и държавни съдебни изпълнители.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии