Варненската библиотека се включи в проект в Швеция, организиран в рамките на Договор за акредитация по програма Еразъм+

През 2023 г. Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ получи Акредитация по Програма Еразъм+ на Европейската комисия в сферата на неформалното образование за възрастни (2023-2027). В
рамките на проекта ще се осъществят пет мобилности за обмяна на опит в различни европейски държави. Като единствената Еразъм+ акредитирана публична библиотека в страната Варненската библиотека потвърждава още веднъж, че полага целенасочени усилия и има дългосрочна визия за качественото и разнообразно развитие на организацията и служителите си.

Представители на библиотеката пътуваха до Швеция за първата от петте мобилности в рамките на акредитацията. В края на месец септември 2023 г. за 5 работни дни бяха посетени 6 града и 10 различни институции – от училищни библиотеки, през многофункционални културни центрове до мобилни библиотеки и „бързи“ библиотеки. Целта на работното посещение бе запознаване с широк спектър от разнообразните библиотеки в Швеция. Видяхме не само обновени сгради и помещения, но и „кухнята” на работните процеси.

Скандинавските библиотеки се развиват много бързо и техният модел на библиотечно обслужване в момента се определя като европейската модерност в сектора със силно потребителски ориентирана концепция за библиотека. Колегите ни запознаха с особеностите на шведската библиотечна система. Представиха как се работи със специфични групи в мултикултурна и мултиезична среда, идеята за „библиотечна кооперация”, как се организира и оптимизира пространството в библиотеката с дизайнерско мислене и как се справят с предизвикателствата. Видяхме гъвкавост, адаптивност и оптимизация на всички нива и процеси. Всички разговори и работни срещи ни дадоха нови и полезни насоки за развитие.

Мобилността се осъществи по Програма Еразъм+ Договор No2022-1-BG01-KA120-ADU-000108641.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии