В експлоатация е нов зърнен терминал в Пристанище Варна

В резултат от важното инвестиционно партньорство между две компании „Пристанище Варна‘‘ ЕАД и „Зърнен Терминал Варна Запад“ АД системата вече е в експлоатация и представлява съвкупност от технологични иновации и инфраструктурни решения, които ще подобрят ефективността и конкурентоспособността както на двете дружества, така и на клиенти и търговци от целият регион.

На 06.10.2023 г., в Пристанищен терминал Варна-запад, 8-мо корабно място, през  специализираната инсталация, беше успешно завършена обработката на 180-метровият моторен кораб „HTK FORTUNE”, натоварен с 35 000 тона българска пшеница с направление Алжир. Износител на зърното е „Кофко Интернешънъл България“ ЕООД. Текущо въведената обработваща система позволява постигане на товарни норми от 450 тона на час или около 10 000 тона в денонощие на една работна точка, като това е само първата стъпка в разширяването на дейността на пристанището в обработката на зърно.

Първият етап от инвестицията включва модернизация на товарния процес чрез използване на специализирана машина за товарене на зърно „Ship loader“, технологични транспортни ленти и въздушни конвейори, съчетани с новоизградена инфраструктурата за приемане, автоматично пробовземане и съхранение на зърно. Всичко това осигурява оптимални условия за товарене на кораби и обработка на зърното с висока производителност, точност, като цялата система е по щадяща околната среда технология.

До 12 месеца се очаква да приключи и доставката и въвеждане в експлоатация на ново комплексно технологично оборудване, което ще позволи двойно увеличение на товарните норми на специализираните съоръжения, като корабната норма на товарене да достигне над 20 000 тона за денонощие. Общите възможности на терминала ще позволяват паралелна специализирана обработка на няколко кораба със зърно за да се осигури общ износ през кейовете от над 35 000 тона в денонощие. Изграденият капацитет за съхранение на зърно до този момент е 100 000 тона. Финализиране на инвестиционните процеси ще гарантира и пълно натоварване на капацитета на складовата и пристанищна инфраструктура, така че да позволява обработка на над 2 милиона тона зърно годишно само през терминал Варна-запад.

Тези инвестиции са в унисон с прогнозите и осигуряват възможности за допълнителен растеж и разширение на бизнеса в сферата на зърнопроизводството и търговията. Въвеждането в експлоатация на висококапацитетната обработваща система и инфраструктурните подобрения представляват важна стратегическа стъпка, укрепваща позициите на компаниите в сектора на зърнопроизводството и потвърждават ангажиментите на „Пристанище Варна“ ЕАД и на „Зърнен Терминал Варна Запад“ АД към модернизацията и иновациите в бизнеса. Тази предприемаческа дейност ще подсили позициите на двете дружества в пазара за обработка на зърно, както и ще допринесе за стабилността и растежа на двете компании.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии