Държавата ще плаща следването на над 2200 студенти, ако имат договор с работодател

Държавата ще покрива разходите за обучение на 2264 студенти по важни за развитието на страната специалности, ако имат сключени договори с работодатели през академичната 2023/2024 година.

Такива договори със студенти могат да сключват 222 фирми. Списъкът им беше утвърден от Министерския съвет днес.

Дружествата ще осигуряват стаж на студентите по съответната специалност и ще им гарантират работно място след завършването. Бъдещите висшисти от своя страна се задължават да работят във фирмите след като се дипломират.

Целта е да се подобри връзката между висшето образование и потребностите на икономиката и обществото и да се стимулира обучението по приоритетни за страната специалности, по _които има недостиг на висококвалифицирани кадри. За академичната 2023/2024 година са определени 153 такива специалности, предимно от областите ,,Технически науки“ и „Здравеопазване и спорт“.

Включените в списъка работодатели са предложени от 7 министри – на икономиката и индустрията, на здравеопазването, на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието, на транспорта и съобщенията и на околната среда и водите. Министърът на здравеопазването е предложил списък с болници от различни региони в страната (държавни и частни) със заявен недостиг на медицински специалисти. Останалите министерства са включили в предложенията си частни и държавни дружества от всички части на България.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии