Първият български документален филм за автомобилния спорт „Първата обиколка” тръгва по кината на 12 октомври

Може ли от страна, в която “механици няма, има само майстори”, да се появи отбор, който не просто да се осмели да участва в автомобилната състезателна серия GT4, но и упорито и последователно да печели челни позиции и подиуми?

Именно тази хипотеза потвърждава първият български филм за автомобилния спорт, „Първата обиколка“, на английски „The First Lap“, за пътя и успехите на българския отбор в серията GT4, Overdrive. От 12 октомври филмът тръгва по кината в страната с премиера в Cinema City Paradise, като предстои и разпространението му в чужбина. В средата на септември “Първата обиколка” бе селектиран за участие и в моторния кинофестивал Grand Motoring Film Festival’23 в САЩ, където ще се прожектира на 1 и 2 ноември тази година. 

„Първата обиколка” е документален филм на режисьора Димо Петков, който проследява историята на първия български отбор, състезаващ се в престижната немска серия GT4. Воден от чист ентусиазъм и нестихваща страст към автомобилния спорт, екипът на Overdrive се учи в движение и преодолява предизвикателствата по пътя си с ограничени ресурси и минимален състезателен опит.

Филмът улавя в реално време изпитанията и триумфите, пред които са изправени главните му герои: 16-годишен пилот, търсещ баланс между спорта и образованието, автолюбител, превърнал се в талантлив механик, и автомобилен инженер, идващ от академичните среди. Въпреки аутсайдерските си позиции в една доминирана от добре финансирани отбори дисциплина, Overdrive печели сърцата на феновете и се превръща в повод за национална гордост.

Фокусирайки се върху теми като силата на мечтите, упоритостта и екипната игра, филмът показва, че дори отбор от държава само с една състезателна писта може да остави отпечатък в автомобилния спорт и да ражда мечти за големи постижения в GT4, а и по-нагоре.

“Филмът е за коли. Но в основата си е за това как се изгражда отбор, как може хората да работят заедно и да постигат резултати, които винаги са мечтали да постигнат, но това е първата им възможност да го направят. Мисля, че темата на филма е интересна не само за хора, които се интересуват от коли, и то от състезателни коли, но и от различните лични истории, които разказваме в него” – казва Димо Петков, режисьор на филма.

Кои са пилотите Стефан Бостанджиев и Павел Лефтеров? Какво стои зад успехите на българския отбор Overdrive Racing на Георги Дончев? Какви качества и умения са необходими, за да се състезаваш в GT4? Как група авантюристи с „бензин в кръвта“ успяват да постигнат нещо, което никой друг досега не е успявал да направи от името на България в световния автомобилен спорт? Отговори на всички тези въпроси дават участниците в „Първата обиколка“.

Заснет динамично и атрактивно, „Първата обиколка“ предава със страст, емоционална градация и адреналин пътя на израсналия в Англия млад българин Стефан Бостанджиев до подиума на GT4. 

“Искам да поздравя създателите на филма. За мен те не са направили по-лоша работа с инструментариума, който са имали, от документалния филм “Сена”, който излезе преди години, или от документалните филми за отборите на Макларън и Ферари. Самият филм е създаден на световно ниво. Не трябва да омаловажаваме факта, че е създаден в България” – казва за филма автомобилният журналист Атанас Марков.

Продуценти на филма са рекламна агенция Next-DC и Kamak Films с продуцент Христо Петков. Оператор – Румен Мичинов, музика – Мич Уайсмен.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии