“Да пази надеждата, която дава театърът” – това послание отправи театралната легенда Грациела Бъчварова на своя 90-годишен юбилей

На 19 септември 2023 година празникът в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна беше двоен –  непосредствено след премиерния спектакъл на „Под игото“ отдадохме почит на бележитата театрална и филмова актриса, доайен на Варненския театър, Грациела Бъчварова. За достолепния си 90-годишен юбилей тя бе удостоена от министъра на културата Кръстьо Кръстев с Плакет за цялостен принос в развитието на българската култура. Най-новото отличие на институцията връчи съветникът на министъра д-р Илко Ганев. От името на председателя на Съюза на артистите в България, Христо Мутафчиев, Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Варна, връчи на Грациела Бъчварова Почетен знак на САБ за изключителни заслуги към българското театрално изкуство. Кметът на Варна, Иван Портних, поднесе на емблематичната варненска актриса своя Златен почетен знак за заслуги към културата на Варна с пожеланието да продължава да бъде вдъхновение за варненци и всички почитатели на театралното изкуство.

Грациела Бъчварова развълнувано благодари за признанието, което Варненският театър и Варна ѝ засвидетелстват за 90-ия рожден ден. „Животът е прекрасен. Тук, на сцената сме стари и млади, начинаещи и отстъпващи. Събрани сме от любовта към театъра, превърнал се в наша съдба. Най-важното нещо е, че театърът дава надежда. Нека да пазим тази надежда! Водете децата на театър, защото той е училище и знак за България като културна нация!“, отправи своето послание легендарната актриса, родственица на патрона на Варненския театър Стоян Бъчваров.

Накрая Грациела Бъчварова даде тон и заедно с по-възрастните актьори запя „Най-приятно и забавно на света училище“. Мелодията и думите на песента от „100 години смешно театро“, незабравимото представление на режисьора Станчо Станчев по текстове от Възраждането, прехвърлиха своеобразен мост от миналото към съвременността и непреходните стойности в изкуството.

Респекта и възхищението си пред таланта, достойнството и духа на Грациела Бъчварова артистите и зрителите на „Под игото“ изразиха по различни начини – с благодарности, поздравления, пожелания за здраве и дълголетие, признания в любов, цветя. И най-вече с аплодисменти, дълго нестихващи аплодисменти за 90-годишния юбилей на голямата актриса и изключителна личност Грациела Бъчварова.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии