Чужденци играха народни танци и правиха аксесоари в рамките на екологичен проект във Варна

Чужденци от Гърция, Малта, Полша, Белгия, Португалия и Нидерландия се запознаха с българските традиции, бит и култура в рамките на посещението си по проекта SWAI – Sharing working algorithms for urban/rural waste collection – „Споделяне на работни алгоритми за събиране на градски/селски отпадъци“. Той се финансира от Програмата за граждани, равенство, права и ценности (СERV), съобщиха от Областния информационен център-Варна.

Срещата се проведе в Община Белослав – асоцииран партньор по проекта. Основната цел на посещението бе обмен на опит в сферата на кръговата икономика и представяне и обсъждане на добри практики за разделно събиране и рециклиране на отпадъци, ефективно използване на природните ресурси и опазване на околната среда.

Чуждестранните гости бяха запознати с опита на Община Белослав в разделното събиране на отпадъци и дейностите за информиране и мотивиране на населението за опазване на природата. В рамките на своята визита те посетиха екозавода „Екоинвест асетс“ АД в с. Езерово, където бе демонстриран демо модел за рециклиране на пластмаса и производство на аксесоари. Освен да наблюдават, посетителите имаха шанса да направят сами гребени от непотребни суровини и да си ги вземат за спомен.

Част от програмата бе и гостуване на „Лютата ферма“ в село Страшимирово, където бе организирана дегустация на люти сосове и сладка, произведени по безотпадна технология. Чужденците научиха как се прави пикантно сладко от българска маслодайна роза, как се произвежда масло от семената на лютите чушки и по какъв начин се компостират дръжките и ципите, за да не бъдат изхвърляни. Те влязоха и в „лютата“ градина на фермата, където видяха сортове като „Български морков“ и „Български дух“.

В рамките на своето посещение гостите имаха възможността да опитат местна кухня, да поиграят народни хора заедно с професионални танцьори и да присъстват на много зрелищни демонстрации и рок музика по време на мотофеста в Белослав.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии