В търсене на държавническо решение за изход от кризата с Белодробната болница във Варна

В търсене на държавническо решение за изход от кризата с Белодробната болница във Варна, областният управител доцент Андрияна Андреева покани на работна среща всички страни, заинтересовани от намиране на изход от тежкото финансово и материално състояние на здравното заведение. В дискусията, която има за цел да предложи възможности, варианти за функционирането на болницата в бъдеще взеха участие доцент д-р Христо Ганчев управител на “СБАЛПФЗ-Варна” ЕООД (Специализирана болница за активно лечение на пневмо-физиатрични заболявания) във Варна, председателят на Общинския съвет – Тодор Балабанов, Коста Базитов – заместник кмет на Община Варна, Проф. д-р Силва Андонова – директор лечебно-диагностична дейност в УМБАЛ „Св.Марина“, както и представители на РЗИ – във Варна.

Доцент Ганчев представи отчет за актуалните задължения на болницата към настоящия момент – 190 000 лв към НАП, дългове към Община Варна, свързани с изхранването на настанените за лечение 18 лежащо болни от туберкулоза.

Проф. д-р Силва Андонова, подчерта, че пред УМБАЛ „Св. Марина“ не стои въпросът с присъединяване на белодробната болница към структурите на университетската болница. УМБАЛ „Св. Марина има идеен проект за реконструкция на Инфекциозната клиника във Варна на стойност 47 млн. лв и в него не е включена белодробната болница. Промяната на един такъв проект би отнела още време и нови финансови средства.

Председателят на Общинския съвет Т.Балабанов и зам. Кметът К. Базитов припомниха, че държавата продължава да бездейства, въпреки усилията, положени през миналата година проблемът на белодробната болница да влезе в полезрението на Министерството на здравеопазването. Болницата не е общинска и въпреки че няма законов ангажимент, вече 13-14 години Община Варна подпомага здравното заведение, като общата сума, която е осигурила общината за покриване на задълженията за последните 10 години, вече е 4,5 млн. лева“.

Решението около което всички участници в срещата се обединиха е да поканят на среща във Варна лично  министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, за да го запознаят с проблемите на здравното заведение и да му предложат варианти за излизане от кризата с функционирането му.

Участниците в днешната среща намират, че държавата трябва да има грижата за социално-значимо заболяване от световен мащаб каквото е туберкулозата, и е редно да завиши финансирането на белодробната болница, която обслужва пациенти от няколко области в Северна България. Като алтернатива на това решение Община Варна предлага закриването й, за което има взето два пъти решение на Общински съвет, а 18-те пациенти, които се лекуват там да бъдат изпратени в специализирани здравни заведения от съседни райони.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии