Въвеждат се облекчения за кандидат-студенти от българска народност от седем държави

Граждани от българска народност от седем държави ще могат да кандидатстват в български висши училища, независимо дали са придобили българско гражданство, или имат разрешение за постоянно пребиваване у нас.

Това предвижда прието от правителството изменение в Постановление № 103, което регламентира реда за прием на студенти от българската диаспора в Албания, Казахстан, Косово, Молдова, Северна Македония, Сърбия и Украйна. В този акт се регламентира образователната дейност сред българите в чужбина.

С промяната се предвижда освобождаване от такси за кандидатстване и за обучение на приетите по реда на Постановлението докторанти от посочените 7 държави.

В друго Постановление – № 228, по което се приемат граждани на Република Северна Македония, се въвеждат промени, с които за първи път в нормативния акт се регламентират организацията и координацията на приема на студентите и докторантите. Студентите се приемат чрез конкурс по документи или чрез един или няколко изпита в зависимост от специалността, за която кандидатстват. Изпитите се провеждат от МОН.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии