Откъде да се информираме коректно за обстановката и да защитим правата си при резервации в Гърция?

Обстановката в Гърция остава усложнена и динамична заради нестихващите пожари и разнасящите се от вятъра пушек и сажди в близките до огнищата райони, затова за туристите най-важно сега е да разполагат с актуална информация къде има пламъци, какво е състоянието на въздуха и какви са условията за отмяна на резервациите им, при необходимост. Това коментира създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ по Bulgaria On Air.

Тя информира, че актуални данни за ситуацията могат да бъдат намерени на сайта на НАСА и на специален гръцки правителствен сайт, а директни връзки към тях са публикувани във Facebook страницата Ние, потребителите.

Ако имате резервация и Ви предстои да тръгнете, проверете къде в момента има пожари и какво е състоянието на въздуха. Обадете се на рецепцията на хотела и попитайте за актуалната обстановка, след което настоявайте да получите информацията и писмено. Това е важно, тъй като при подаване на заблуждаваща информация от страна на хотелиерите местните органи за защита на потребителите могат да се сезират и да докажат нелоялна практика.

„Можем да сигнализираме чрез бюрото в Гърция от Мрежата европейски потребителски центрове, ако сме се обадили в хотела в Гърция и от там са ни казали, че всичко е прекрасно, но не е така. Това би било нелоялна търговска практика, защото не сме получили истинската информация, на база на която да направим своя информиран избор дали да заминем или да не го направим и да видим какви са законовите и практически възможности да се откажем от това пътуване“, обясни Руменова. Тя добави, че при доказване на заблудата виновните хотелиери могат да бъдат глобени и да им бъде забранено прилагането на тази нелоялна практика занапред. Потребителите могат да се възползват от това решение на база на него да си върнат парите, но процедурата по произнасянето и влизането в сила на решението няма да бъдат факт за дни, предупреди експертът и препоръча на първо време да се изследват наличните към момента възможности.

Ето защо друг важен момент е да се осведомите за условията, при които можете да отложите или да отмените нощувките. Дори и да решите да предприемете пътуването, следете непрекъснато промените и бъдете гъвкави в решенията си.

В случай че вече се намирате в засегнат от пожарите район, проверете за възможностите да напуснете по-рано и какви биха били финансовите загуби за вас. Опитайте да преговаряте с представител на хотелиера да задържи по-малка сума с аргумента, че ще му отпаднат разходите за консумативи като ток и вода, които поради преждевременното си при напускане няма да ползвате.

„Призовавам гръцките хотелиери да приложат по-гъвкави форми на решения към гостите на своите места за настаняване и да не им начисляват неустойки върху разходи, които ще им отпаднат заради преждевременното напускане. Освен това, обикновено търговците застраховат своя бизнес и могат да проверят какви са възможностите да си върнат част от загубите, което също може да се основа за прилагането на добри практики“, настоя още Габриела Руменова.

При изпадане в беда и необходимост от съдействие хората могат да разчитат на създадената организация и осигуреното денонощно дежурство за оказване на помощ на българските граждани на телефони: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии