Баща и син, държали половин кг хероин, остават под стража

Двама обвиняеми, държали близо половин кг хероин, ще търпят мярка за неотклонение „задържане под стража“. Апелативен съд – Варна подложи на въззивна проверка определения на Варненския окръжен съд, с които на бащата и сина е бил наложен арест.

59-годишният Божидар А. и 36-годишният Демир Г. са привлечени като обвиняеми за това, че в съучастие в жилището си във Варна са държали с цел разпространение 499,23 гр. хероин и 0.91 гр. амфетамин. По-младият мъж ще отговаря и за притежание на боеприпраси без разрешително – 30 патрона.

Бащата е осъждан 4 пъти, включително за участие в организирана престъпна група за нарко разпространение. По делото има данни, че синът продава опиати от дома им. Той също е с обременено съдебно минало.

Защитата на бащата твърди, че той не е знаел за съществуването на наркотици в дома им. Според представителя на Апелативната прокуратура обаче именно за него има данни от свидетели, че е разпространявал наркотици в големи количества.

По отношение на Божидар А. Апелативният съд съобрази, че доказателствата съвкупност съдържа еднопосочни данни за иззетите наркотици. Разумното предположение за съпричастността на този обвиняем почива на експертни справки на веществата и на събрани писмени доказателства. Съдебният състав е съгласен с извода на първата инстанция, че при мярка, различна от задържане под стража, е реална опасността той да извърши престъпление. Този риск се извежда и от съдебното минало на бащата – осъждан е за тежки умишлени престъпления, като последното наказание е изтърпял преди близо година и половина. Освен това свидетелски показания разкриват негова разпространителска дейност извън инкриминирания период. Високата обществена опасност на това деяние сочи, че целите на закона могат да се обезпечат единствено чрез задържане под стража, категоричен е съставът на Апелативен съд – Варна.

Адвокатите на сина пък настояват, че той е намерил забранените субстанции, подхвърлени в дома му. Искал да ги предаде, за което потърсил контакт с кварталния полицай. Демир живее и работи в Германия и не е продавал наркотици. От държавното обвинение контрираха, че упойващите вещества са намерени заедно с патроните, собственост на този обвиняем.

За Демир Г. Апелативният съд прие за обоснован извода за съпричастността му към двете повдигнати обвинения. Не е подкрепена с доказателства защитната версия, че синът е намерил хероина и е имал воля да го предаде. Опасността обвиняемият да извърши престъпление се обосновава с гласните доказателства, иззетите количества наркотик и високата интензивност на инкриминираната престъпна деятелност.

Определенията, с които Варненският апелативен съд, потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемите Демир Г. и Божидар А., не подлежат на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии