Конкурс за младежи “Аморфа Траектория” под мотото „Това е твоята първа изложба“

Младежка фондация „Аморфа“ стартира програма за творчески дебюти на младежи от 15 до 26 г., родени или живеещи във Варна, с любителски или професионален опит в изобразителните изкуства. Фондацията събира кандидатури до 18 август, а четирите изложби и съпътстващите събития по програмата ще бъдат осъществени в град Варна в периода август – октомври 2023 г. Общо осем участници – четирима младежи на възраст 15 – 18 г. и четирима на 19 – 26 г. – ще реализират дейностите си в културното пространство на „Аморфа“. Творческите направления обхващат богата гама от визуални изкуства: живопис, графика, илюстрация, скулптура, архитектура и градска среда, моден дизайн, керамика, дърворезба, текстил, фотография, инсталация, дигитални изкуства, улично изкуство и други.

В процеса на кандидатстване всеки участник трябва да представи снимки на минимум четири авторски творби. Осемте финалисти ще получат съдействието на ментор и куратор по дебютните си събития, подбора на произведения, подготовката на портфолио и взаимодействието си с публиката. Журито на конкурса включва утвърдени професионалисти в сферата на изобразителното изкуство и културната дейност, сред които творци, училищни и университетски арт педагози и културни организатори от различни български градове. Сред тях са Ина Валентинова – съвременен художник и арт терапевт от Русе, Ивелина Русева – съосновател на културен клуб „Таралеж“ във Велико Търново, художник и арт педагог, арх. Моника Маринова – архитект с европейско отличие, базирана в Бургас, както и гл. ас. д-р арх. Доника Кирова – художник, архитект, писател и преподавател във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. Към кураторския екип, който ще срещне младите кандидати за първи път с видовете специалисти, въвлечени в осъществяването на една успешна изложба, се присъединява и живеещият във Варна бразилски съвременен визуален артист Сезар Пиментел. С негова подкрепа, дебютиращите творци ще научат повече за световните процеси и изисквания към художника, търсещ популярност за творчеството си по света.

„Аморфа тракетория“ очаква кандидатурите на младите творци, които са готови да поемат първата стъпка по пътя на творческите успехи. До 18 август артисти на възраст от 15 до 26 г. могат да се включат в конкурса на сайта на Младежка фондация „Аморфа“ www.amorpha.org. Имената на одобрените осем участници ще бъдат обявени на 22 август.

Пилотното издание на програмата „Аморфа Траектория – младежки творчески дебюти“ на младежката фондация се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“, и със собствен финансов принос на фондацията.

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии