Община Варна търси нови концесионери за част от спирките на градския транспорт

Община Варна ще търси нови концесионери за част от спирките на градския транспорт, стана ясно на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“. Членовете на комисията  одобриха решение на кмета за откриване на процедура за определяне на концесионери, които да изградят нови и модерни съоръжения на най-натоварените места, свързани с обществения транспорт в града, както и да поддържат вече съществуващите спиркозаслони.

На концесия за период от 25 години ще бъдат отдадени 364 спирки, разпределени в три пакета. Бъдещите инвеститори ще трябва да ги поддържат, като ще получат правото да разположат и търговски обекти – павилиони и вендинг машини. Техният брой ще бъде общо 54.

Доскоро тези спирки бяха стопанисвани от три компании, но две от тях са в несъстоятелност, а третата сама се е отказала от концесията, бе съобщено по време на заседанието. Четвъртата фирма, която се грижи за част от спирките в града, е заявила желание да продължи дейността и по тази причина те не са включени в процедурата.

На днешното заседание стана ясно също, че общината планира да изгради мултифункционален комплекс – туристически и конгресен център в к.к. „Св. св. Константин и Елена“, за реализацията на който е необходимо осигуряване на подходящ терен. Съветниците дадоха съгласието си общината да поиска от държавата имот с площ 9 156 кв. м, който в момента е собственост на Министерство на здравеопазването.

Има изготвено предпроектно проучване, предвиждащо изграждане на двуетажна сграда с общо РЗП 3 754 кв. м. На първия етаж ще бъде разположен туристически център, а на горния – мултифункционална зала за изложби, прожекции, срещи. С отделен вход ще има и районен участък на МВР с приемно фоайе. Паркирането ще е решено с подземен и надземен паркинг за около 85 коли. Предвидено е в имота да има спортни съоръжения и зелени площи със зони за отдих.

Друго решение от днес е относно продажбата чрез публично оповестен конкурс на недвижим имот – частна общинска собственост в район „Младост“. Пазарната стойност на имота с площ от близо 9 000 кв. м, според оценителя. е в размер на 7,15 млн. лева без включен ДДС и процент обезщетение от РЗП на бъдещата сграда в посочения имот в полза на Община Варна в размер на 22%. Предвижда се в обекта да бъде разположена администрацията на район „Младост“, чийто сграден фонд е в много лошо и нефункционално състояние.

Съветниците дадоха също съгласието си СНЦ Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ – Варна да ползва безвъзмездно за срок от 5 години общински имот на ул. „Александър Батенберг“. Сдружението планира да разположи там първия в града Българо-арменски културно-информационен център.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии