Красимира Стоянова пее „Тоска“ в Летния театър

За втори път в рамките на XIV сезон на Опера в Летния театър във Варна гостува световната оперна прима Красимира Стоянова. След изключителното ѝ превъплъщение в Аида в постановката на Дзефирели тя отново ще излезе не откритата сцена на 16 август, за да пее в „Тоска“ на Пучини.

Блястящата международна кариера на Красимира Стоянова я отвежда в най-престижните оперни къщи и концертни зали по света – Метрополитън опера и Карнеги хол в Ню Йорк, Кралската опера Ковънт гардън и Роял Албърт хол в Лондон, Миланската скала, Дойче опер и много други, а през 2009 г. е  удостоена с почетната титла „Камерзенгерин“ на Щатсопер Виена. Това е третата ѝ „Тоска“ за тази година, след като през март триумфира в ролята на сцената на Щатсопер, а през април – в Опера Номори, Токио. Австрийската преса пише за нея: „Красимира Стоянова съумява да владее гласа си оптимално – при нея няма ненужно форсиране, а впечатляваща интензивност във всички регистри и сила на звука. В актъорско отношение тя изгражда цялата палитра от чувства в персонажа – любов, ревност, страх, отчаяние.“

В концертното изпълнение на „Тоска“ сценични партньори на звездното сопрано ще бъдат тенорът Милен Божков (двамата си партнираха и в „Аида“ през юли) и баритонът Пламен Димитров. Впечатляващият солистичен отбор ще разкаже с вокална виртуозност историята на любовта между художника Каварадоси и актрисата Флория Тоска, която Пучини пише в бурните времена между XIX и XX век.

На диригентския пулт ще застане маестро Павел Балев – постоянен гост-диригент на Държавна опера Варна, генерален музикален директор на Teaтър Нордхаузен в Германия и главен диригент на Операта в Лимож Франция. Участват хор и оркестър на Държавна опера Варна. „Тоска“ се реализира съвместно с ММФ „Варненско лято“.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии