Арест за баща, отглеждал марихуана в оранжерия в Нови пазар в съучастие със сина си

Апелативен съд – Варна потвърди определение на Шуменския окръжен съд, с което е била наложена най-тежката мярка за неотклонение на мъж, обвинен в държане с цел разпространение на над 1 кг марихуана и в засяване и отглеждане на растения от вида на конопа в Нови пазар. Според обвинението, 61-годишният Ивелин И. е извършил деянията в съучастие със сина си.

Растенията са били в 345 саксии в три помещения, оборудвани със специализирана апаратура, в бивша промишлена база. При започване на полицейската операция, бащата направил опит да избяга, прескачайки оградата на имота, но бил задържан от служителите на реда. В автомобила му са намерени 4 200 лв. 29-годишният син е под домашен арест и не обжалва мярката си.

И пред горната инстанция защитата оспори Ивелин да е извършил престъпленията. Помещенията били отдадени под наем и обвиняемият нямал нищо общо с нарколабораторията, каза адвокатът. Представителят на Апелативната прокуратура обясни, че става дума за продължителна и планирана дейност по изграждане на оранжерията в условията на конспиративност. Имотът бил посещаван в продължителен период само от бащата и сина, не и от наемателя, посочи прокурорът.

Варненският апелативен съд намери за обосновано подозрението, че Ивелин И. е съпричастен с престъпленията, за които е привлечен. Данни са това се съдържат в обилните писмени и гласни доказателства. И двете деяния са с изключително висока степен на опасност. Въззивната инстанция обърна внимание на иззетите 82 групи веществени доказателства – елементи от техническото оборудване на оранжерията, пособия и химически препарати за отглеждане на растенията. Като правилен бе оценен изводът на Окръжен съд – Шумен за изключителен интензитет и трайност на престъпната деятелност. Апелативният съд съобрази освен свидетелските показания и инсталационните съоръжения, но и характеристиките на растителните видове, които представляват високорисково наркотично вещество. Действията, предприети от обвиняемия непосредствено след влизането на полицейските служители в промишления обект категорично показват неговото желание да се укрие. Предвид всичко това съдът прецени, че има опасност както от укриване, така и от извършване на престъпление при по-лека мярка за неотклонение. Затова и апелативната инстанция не установи обстоятелства, които да доведат до преосмисляне на задържането под стража на Ивелин И.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии