НИНКН даде “зелена улица” за археологията на ул. „Цар Симеон“

Техническото задание за проектиране на обекта за археологическите разкопки на ул. „Цар Симеон“, което беше внесено през месец декември 2021 година, най-после е съгласувано от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ към Министерство на културата, съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Иван Портних. Той посочи, че сега следва възлагане на технически проект и изпълнение на предвидените дейности по консервация, реставрация и експониране на недвижимите културни ценности в парковата площ. По думите на кмета, веднага след като се приеме бюджета, трябва да започне проектирането.

Старините бяха открити случайно през 2020 г. при изпълнението на ремонтни дейности. Впоследствие бе сключен договор между Община Варна и РИМ – Варна за проучване на археологията, а общината изготви техническо задание, което бе изпратено за съгласуване в НИНКН, съгласно изискванията на Закона за културното наследство. Извървяхме всички стъпки, а резултатът дойде две години по-късно след системни усилия, настойчиви разговори с всеки един министър на културата и напрегната ситуация с НИНК, обясни Иван Портних. По думите му положително становище вече е получено и за Аспаруховия вал.

Продължаваме активно да работим по опазването на сградите – паметници на културата. Повечето от собствениците предприеха нужните мерки и имаме много възстановени фасади на къщи в централната градска част. Заради пропуски в закона обаче, много от сградите все още са в процедура и това е един безкраен процес. Затова ще поискаме прецизиране на сроковете за движение на преписките в НИНКН, включително и чрез нашите депутати. Имам уверение от министъра на културата, че ще получим подкрепа за промяна в законодателството, коментира кметът Иван Портних.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии