Откриване на XI лятно екоучилище „Балчик – 2023“ на Младежки воден парламент в Технически университет – Варна

Младежи и техните ръководители от учебни заведения, членуващи в Младежки воден парламент – България се събраха на 31.07.2023 г. в Технически университет – Варна за откриването на лятното екоучилище „Балчик – 2023“, на тема „Богатството на Черноморския регион“.

Приветствие от името на академичното ръководство на ТУ-Варна поднесе доц. д-р инж. Христо Ненов, заместник-ректор “Научна дейност и електронно управление”. Той поздрави присъстващите и сподели: „Вярвам, че това, което научите днес от преподавателите в Технически университет – Варна, които работят по международни научни проекти, свързани с опазването и рационалното използване на водните ресурси на планетата, ще ви даде възможност да придобиете нови знания, да развиете своите умения и да сътрудничите с ентусиазъм към общата ни цел – опазването на природата.“

Участниците бяха приветствани и от проф. д-р инж. Тодор Ганчев, който представи „Приложение на Citizen Science в контекста на цифровия двойник на Варненския залив и пристанище Варна“, като дейност, част от международния проект Iliad – Integrated DigitaL Framework for Comprehensive Maritime Data and Information Services, финансиран чрез програмата за изследвания и иновации на ЕС – Хоризонт 2020.”

На младежите беше демонстрирано и друго разработено екологичното приложение по този проект – „ I See Sea”. То беше представено от гл. ас. д-р инж. Гинка Маринова от катедра “Компютърни науки и технологии” в Технически университет – Варна.

На откриването на лятното екоучилище присъстваха доц. д-р инж. Мариела Александрова, декан на „Факултет изчислителна техника и автоматизация“ в ТУ-Варна, Силвена Господинова, главен експерт в Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна, Елисавета Бойчева, РИОСВ Варна.

Събитието в ТУ-Варна беше организирано в партньорство с Басейнова дирекция „Черноморски район“, Варна.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии