През 2023 г. се навършват 130 г. от полагане на основния камък на Държавната девическа гимназия „Княгиня Мария Луиза“ във Варна

През 2023 г. се навършват 130 години от полагане на основния камък на Държавната девическа гимназия „Княгиня Мария Луиза“ във Варна. По този повод Музеят за нова история на град Варна обявява дарителска кампания под надслов „Спомени от стария лексикон“.

Много от вас имат роднини, които са учили в Девическата гимназия. Отправяме призив да отворите старите сандъци и скринове, заключените тавани и мазета! Потърсете неща свързани с историята на това знаково за нашия град учебно заведение – от 1893 г. до промяната на неговия статут през 1954 г. (Различни видове документи, фотографии, рисунки, тетрадки, учебници, албуми, предмети, униформи). Всеки, който желае може да ги дари в музея. +

Тези от Вас, които не желаят да се разделят със своите сантиментални спомени от миналото, биха могли да ги предоставят за сканиране, фотографиране или временно експониране.

Целта на кампанията е да бъде събран архив от автентични материали, свързани с историята и дейността на Девическата гимназия. След внимателен подбор, избрани материали ще бъдат използвани за организиране на тематична изложба. Кампанията ще приключи на 10 октомври 2023 г. Тематичната изложба ще бъде открита на 1 ноември – Деня на народните будители.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии