Писателката Теодора Димова откри 13-ото издание на “Алея на книгата” във Варна

“Приятно ми е, че съм тук и имам честта да приветствам откриването на “Алея на книгата” – Варна! Да благодарим на Асоциация “Българска книга”, която за пореден път организира това събитие именно тук. Знаем, че то се провежда също и в София, Пловдив, Габрово. Това е един своеобразен празник на обединението, защото асоциацията обединява българските издателства, а те обединяват читателите и авторите, срещат читателите с книгите и с авторите. Това са едни от малкото моменти на обединение в нашето общество и затова трябва да ги приветстваме и ценим особено много”, обърна се Теодора Димова към варненци. Тя благодари, че “Община Варна даде тази локация, защото е безкрайно радостно да се движиш по тази красива улица между хиляди изложени книги. Шатрите са прекрасни и никакво забавяне не може да се получи от това, че човек се заглежда или си купува книга. Щастлива съм от провеждането на такива събития и нека пожелаем те да се случват във всеки един български град. На добър час!”, пожела в заключение авторката на “Майките” и “Поразените”. Тази вечер на Литературната сцена във Варна Димова ще представи новите си книги “Не ви познавам” и “Молитва за Украйна”.

От името на патрона на събитието г-н Иван Портних, присъстващите приветства г-жа Антония Йовчева – директор на дирекция “Култура и духовно развитие”. По думите й “в палитрата на толкова разнообразни и и значими културни събития в нашето варненско лято, “Алея на книгата” е онова духовно пространство, което свързва четящите хора и издателите”. Тя беше категорична, че “от четенето имат нужда всички онези, които познават радостта от него, но особена нужда имат и малките деца, които трябва задължително да бъдат приобщени към четенето, защото книгата създава човека”. В словото си г-жа Йовчева припомни, че “Алея на книгата” е важна за Община Варна, не само защото това събитие се роди тук и пое своя поход из страната, но и защото общината като институция горещо подкрепя каузата за насърчаване на четенето”. Тя коментира също предизвикателствата и добрите идеи, когато са довели до обогатяване на програмата на “Алея на книгата”, благодарение, на което тази година ще видим някои от варненските талантите в различни сценични изкуства. “Това са възпитаниците на Общински детски комплекс – Варна, децата от формация “Бънджи Сингърс”, невероятните ученици на националното училище по изкуствата “Добри Христов” и др. С удоволствие ви предавам поздравите на кмета на Община Варна г-н Иван Портних затова, че това великолепно събитие се случва в нашия град за 13-и път и искам да завърша с думите на големия Борхес “Аз винаги съм си представял рая като библиотека”. С Алея на книгата този рай може да бъде и ваш”, каза в заключение г-жа Йовчева.

“Алея на книгата” – Варна показа, че ние наистина можем да се обединяваме и нейното 13-о издание не стана фатално, а обединяващо, защото зад концепцията се включи цялата община. Тя благодари на кмета на Община Варна г-н Иван Портних, на зам.-кмета г-н Коста Базитов, на г-жа Антония Йовчева – директор на дирекция “Култура и духовно развитие”, на главния архитект на Община Варна г-н Стоян Петков, на организаторите на “Алея на книгата” Варна г-н Венин и г-жа Ванчева, на всички варненци. Специални благодарности Алексиева отправи към медиите и към партньорите на събитието – Фестивален и конгресен център – Варна и хотел “Черно море”, които за поредна година подкрепят каузата на асоциацията.

“Обединението ще превърне грамотността от кауза в реалност, защото “Алея на книгата” не е просто събитие, на което идват хора да продават книги. Концепцията на това събитие е книгите да отидат при хората. Четящият човек ще отиде навсякъде да си купи книга, но тези, които нямат достъп до книги в ежедневието си, минавайки по тази прекрасна алея, ще се срещнат с книгите и изведнъж те може да се върнат в техния живот и раят, за който говори Борхес, може да отиде във всеки дом”, пожела Алексиева. Тя припомни, че това е и идеята на #КаузаГРАМОТНОСТ, като подкрепи думи си с факти: “Само инвестицията в грамотност и в четене има способността да се възвръща четирикратно т. е. Всеки инвестиран лев се връща обратно в икономиката като чиста печалба. Няма друго по-смислено нещо, в което да се инвестира”. Алексиева благодари на всички издатели, на писателите, илюстраторите, на организаторите на алеята и преди всичко на читателите, защото без тях книгата не би могла да оживее и да се превърне във вселена.

По време на откриването деца от Общинския детски комплекс поздравиха публиката със своите изпълнения. Ивета Тодорова от ансамбъл “Сребърни звънчета” поздрави присъстващите с песента “Обич моя”, Катерина Колева от хор “Българче” изпя “Велко си Рада залюби”, а Лара Атакан изпълни за финал песента “Илюзия”.

Официалното откриване на “Алея на книгата” – Варна завърши с четене – Антония Йовчева прочете откъс от книгата “Времеубежище” на Георги Господинов – първият българин, спечелил престижната награда “Букър”, с което стартира и “Походът на книгите” във Варна. Събитията са част от националната #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация “Българска книга” и партньори, в която до 6-и август ще се включат представители на различни институции и сценични изкуства от Варна и страната.

Тази година 20-те бели шатри приютиха в сърцето на морската столица близо 60 издателства, които ще представят най-новите си книги и ще срещнат читателите със своите автори: Теодора Димова, Петя Александрова, Миглена Хаджипенчева и Явор Перфанов, Елена Владова, Силвия Валентино и илюстраторката Лада Янкова, Тодора Радева, Стелиян Анастасов, Анжелина Бъчварова, Ивелина Радионова, Сара Нович, Даниела Паскова, Емануил А. Видински, Мария Касимова-Моасе, Димитър Кенаров, Иван Ланджев, Марин Бояджиев, Слав Хр. Караславов, Петър Чухов, Радослав Бимбалов, Раиса Салита Роуз, Иван Станков, Моузес Налока, Събина Георгиева, Ивелина Радионова, Симона Стоева, Христо Танев, Искра Урумова, д-р Мартин Димитров, Сияна Янева и др.

Всяка вечер от днес то 6 август на Литературната сцена, освен четене и представяне на десетки нови книги и изпълнения на децата от различни варненски школи по изкуствата.

За пореден път “Алея на книгата” ще подкрепи и акцията по кръводаряване на варненския Център по трансфузионна хематология книги, като предостави книги – подарък за всички, които решат да дарят кръв по време на книжното събитие от 28 юли до 6 август.

“Алея на книгата” – Варна се осъществява от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Община Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, хотел “Черно море” и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и продължава от 28 юли до 6 август.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии