Учени от ТУ-Варна представиха новото екологично приложение “I SEE SEA”

Учени от Технически университет – Варна  представиха функционалностите на новото екологично приложение “I SEE SEA”. То е част от дейностите по международния проект ILIAD, реализиран съвместно с 55 партньори от 18 държави за създаване на цифров двойник на Световния океан.

Приложението “I SEE SEA” е разработено в направление Citizen Sciencе, което цели да насочи вниманието на местните общности към екологичните проблеми и да спомогне за тяхното разрешаване. Платформата предоставя възможност на потребителите да сигнализират за наличие на замърсяване по крайбрежието, струпвания на медузи, промени във времето и други нетипични явления.

По време на събитието ас. Мирослав Марков представи приложението на Citizen Science в контекста на цифровия двойник на Варненския залив и на пристанище Варна. Темата „Become a Citizen Scientist! Help Nature! Help Environment! Help Society!“ беше презентирана от доц. Юлка Петкова. Главен асистент Гинка Маринова демонстрира функционалностите на “I See Sea” и възможностите за подаване на сигнали към приложението. Платформата е достъпна на адрес https://iliad.tu-varna.bg/

Научният екип на Технически университет – Варна, съвместно с ДП „Пристанищна инфраструктура“ разработва цифров двойник на Варненския залив и плавателните канали, свързващи го с Варненското езеро. Създават се компютърни модели на процесите в залива и технологични прототипи, които да подпомогнат навигацията на корабите при неблагоприятни метеорологични условия и да подобрят сигурността при преминаване през плавателните зони.

Дигиталният близнак, създаден по проекта Iliad от учените на Технически университет- Варна ще интегрира следните процеси:

  • Метеорологични модели с високи времеви и специфични за местоположението разделителни способности, създадени въз основа на данни за времето (вятър, вълни, мъгла, температура, водно течение);
  • Добавена реалност и базирани на изкуствен интелект модели в подкрепа на корабните пилоти, капитани и диспечери на трафика, позволяващи оценка на риска в реално време и т.нар. „Сляпа навигация“, при условия на ограничена видимост;
  • Бази данни, основаващи се на Citizen Sciencе, чрез разработване на приложението „I SEE SEA”.

Проектът Integrated DigitaL Framework for Comprehensive Maritime Data and Information Services е финансиран чрез програмата за изследвания и иновации на ЕС Хоризонт 2020.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии