Успешна първа проява от новия образователен проект на Апелативен съд – Варна „Децата и наркотиците“

Над 50 жители на Звездица вече са по-информирани за въздействието, вредата и последствията от употребата на наркотици. Срещата с ученици и родители във варненското село снощи бе първото събитие от образователната кампания на Апелативния съд „Децата и наркотиците: истина и легенди“. Наказателният съдия Светослава Колева сподели професионалния, а Валентин Русимов – личния си опит за зависимостта. В удивителен синхрон двамата развенчаха най-често срещаните митове за дрогата: „на мен не може да се случи“, „марихуаната не вреди“, „дрогата ме прави успешен, готин и харесван“, „това е проблем само на „изпаднали семейства“.

Всяко шесто дете в гимназията употребява някакво наркотично вещество, според национално проучване на Националния център по обществено здраве и анализи. „Голяма част от делата в съдилищата засягат групи за разпространение, в които са ангажирани непълнолетни. Няма защитени групи – нито като социално положение, образователен и материален статус, нито на база малки-големи градове“, разказа съдия Колева. А Валентин допълни, че обкръжението е сред факторите, които водят до зависимост, но винаги изборът е личен. „Никой човек в света никога не е решил съзнателно да стане наркоман“, припомни младият човек, който е преодолял зависимостта си.

Марихуаната не е безобидна, защото повлича и „синтетиката“. Потребителите не знаят какво съдържа цигарата и „кристалът“, които взимат. „Разглеждала съм дело, в което момичета от добра гимназия „варят материала“ на котлона вкъщи и го продават на съучениците си“, спомни си Колева. Младите хора не осъзнават, че така стават част от донорите на престъпния свят, който генерира огромни приходи, стимулирани от глада и физическата нужда от нова доза.

„Всеки следващ път ефектът е по-малък, ти продължаваш да търсиш този от „първия път“, учестяваш приема, увеличаваш количеството, развиваш толеранс и неусетно затъваш в депресия и дългове“, добави Валентин.

Наказателният съдия изброи престъпленията , свързани с наркотици и тяхната наказуемост. В българския закон не съществуват понятия „лична употреба“ и „еднократна доза“. Наркоразпространението е лесно разкриваемо престъпление и се санкционира със затвор. Това е ежедневната практика на съдилищата у нас, противно на мита „на мен ще ми се размине“. Дори една цигара марихуана нарушава ориентацията, рефлексите, пространственото мислене и при шофиране човекът става изключително опасен освен за себе си, и за околните. Това е съществена част от проблема с множеството катастрофи.

„Нямате никаква необходимост да посягате към стимуланти, за да се забавлявате, справяте със стреса, чувствате щастливи или за да сте приети от приятелите си. Не рискувайте целия си живот и този на най-близките си“, бе общото послание на съдия Колева и Валентин Русимов.

Варненският апелативен съд планира образователната кампания да обхване местни общности и училища, в срещи с ученици и родители. Екипът на институцията вярва,  че освен да правораздава, призвание на съда е да информира, образова, възпитава и помага за предотвратяване на проблемно и престъпно поведение.

Благодарим за съдействието на Кметство Звездица и кметския наместник Станислава Христова, Сдружение „Отвори очи“ и отец Георги Фотакиев, ръководител на Православния център за духовно обгрижване на наркозависими.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии