Ученици от ВТГ “Георги Раковски” създадоха приложение за контрол на разделното изхвърляне на отпадъци

Ученици от XI г клас на  Варненската търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“ – Стефан Андреев, Димо Димов, Деян Немски, Даниел Плугчиев, Станислав Плугчиев и Симеон Георгиев, представиха пред кмета на Варна Иван Портних своето уеб базирано приложение “Trashreporter” за разделно изхвърляне на отпадъци. На срещата присъстваха ръководителят на учениците Гергана Великова и директорът на гимназията Жечка Георгиева.

Приложението е разработено от учебна компания “RE:LIFE” към Джуниър Ачийвмънт, с подкрепата на AdvanceAcademy. Разработката помага за по-лесно намиране на контейнерите за разделно изхвърляне на отпадъците и следи в реално време тяхната запълняемост, обясниха учениците. Към приложението има и подробна карта за местата за рециклиране и изхвърляне на отпадъците.

Нашата мисия е да станем част от един променящ се свят, в който човек започва да осъзнава, че не може да бъде само консуматор. Затова предлагаме софтуерен продукт, който ще промени начина на мислене на хората и ще подобри качеството на живот на потребителите, обясниха учениците.

Кметът Иван Портних поздрави учителите и учениците за разработката и ги запозна със системата за разделно сметосъбиране в общината, която е различна от системата за битови отпадъци. Стана ясно още, че ще бъдат проучени възможностите за използване на приложението в реални условия.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии