С международна техническа конференция и тържествено събрание ще бъде отбелязана 60-годишнината на Електротехническия факултет в ТУ-Варна

На 29 юни 2023 г. / четвъртък /,  от 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна ще се състои тържествено събрание по повод 60 години от създаването на Електротехническия факултет на Технически университет – Варна.

Събитието ще бъде отбелязано в рамките на 18-тата Международна конференция по електрически машини, задвижвания и електрически системи ELMA 2023, организирана със съдействието на Съюза по електроника, електротехника и съобщения (СЕЕС), IEEE – българска секция.

Електротехническият факултет е един от най-старите и основни факултети на Техническия университет – Варна. Той е утвърден център за подготовка и преквалификация на силнотокови електроинженери, а от 2015 г. и на социални работници. През годините в Електротехническия факултет са дипломирани над девет хиляди инженери и социални работници и са защитили успешно дисертации над седемдесет докторанти.

Електротехническият факултет е създаден с Постановление на МС на НР България № 162 от 27.09.1962 година заедно с основаването на ВМЕИ – Варна. Строежът на комплекса на факултета е първият от новите сгради на университета. Комплексът започва да се строи през 1965 и до 1968 год. е готов. Състои се от висока и ниска сграда и парк около сградите.

Понастоящем Електротехническият факултет се състои от 6 катедри, от които 2 общообразователни – „Математика и физика“ и „Теоретична и измервателна електротехника“ и 4 профилиращи – „Електротехника и електротехнологии“, „Електроснабдяване и електрообзавеждане“, „Електроенергетика“ и „Социални и правни науки“. Обучават се студенти по 6 бакалавърски специалности –„Възобновяеми енергийни източници“, „Електротехника и електротехнологии“, „Електроснабдяване и електрообзавеждане“, „Електроенергетика“, „Електрообзавеждане на кораба“ и „Социален мениджмънт“. Освен това във факултета са акредитирани 16 магистърски специалности и 7 докторски програми. Във Факултета се обучават студенти от 4 професионални направления: „Електротехника, електроника и автоматика“, „Енергетика“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“ и „Социални дейности“. Пръв декан на факултета е проф. Васил Халачев.

Настоящ декан на  Електротехническия факултет е проф. д-р инж. Бохос Апрахамян.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии