Рекорден брой двойки с репродуктивни проблеми във Варна

Рекорден брой двойки с репродуктивни проблеми – общо 82, ще бъдат финансово подпомогнати от Община Варна. С пълно единодушие комисията по здравеопазване към Общинския съвет даде съгласието за отпускане на общо 212 хил. лв. за дейности и изследвания по асистирана репродукция. По това перо в местната хазна остават 128 хил. лв., с които общината ще може да помогне на още двойки с трудности в зачеването, бе изтъкнато на днешното заседание.

32 от семействата ще получат по 3 500 лв. за процедури по донорска програма. Останалите 50 двойки ще бъдат подпомогнати с 2 000 лв. за изследвания и манипулации, които не се финансират от държавния фонд за асистирана репродукция. Молбите на 5 семейства бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на Правилата за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие.

Членовете на комисията одобриха и еднократни помощи за 179 души със здравословни проблеми, сред които има и 22 деца. Общата стойност на подпомагането e в размер на  108 050 лв., като повечето сумите от варират между 150 и 1500 лв. Седем пациенти, страдащи от по-тежки заболявания, ще получат по 2 000 лв. от общината.

На 38 души беше отказана финансова помощ. Повечето от тях са поискали подпомагане при ниски разходи за лечение. Има и такива, които са кандидатствали отново за еднократна помощ, при условие че при първото им искане в рамките на календарната година са получили одобрение.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии