Представители от Варна отиват на Спешъл Олимпикс в Берлин

В периода 17 – 25 юни 2023 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин #Berlin2023 ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 170 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

Спешъл Олимпикс България получи квота от 43 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче(2 мъже и 2 жени), бадминтон(1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване(2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена), ролкови кънки (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения).

С гордост искаме да съобщим, че за гр. Варна е определен един състезател в спорта конна езда и това е Велико Великов с парньорството на СККС“Варна“.

Личен треньор: Веселин Петров.

Национален треньор: Люба Аргилашка и Стоица Аргилашки, ездови клуб “Конкур”

Велико е на 23 години и е носител на два златни медала по конна езда от Световните летни игри в Лос Анджелис през 2015 и сребърен медал от  Светоните летни игри в Абу Даби през 2019.

Днес Велико тренира отново много активно с треньора Веселин Петров в „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда ”.

Велико сподели с нас подробности по подготовката си за предстоящото участие в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин през месец юни 2023.

Тренирам от 8 години. Яздя три пъти в седмицата, в зависимост от времето. Станах добър в ездата, защото харесвам общуването с коня.

Спешъл Олимпикс ми даде възможност да започна да тренирам спорт, който ме прави щастлив. Станах добър. След игрите в Лос Анджелис през 2015 станах известен.Станах по-концентриран, по-свободен, по-щастлив.

Спортът ми помага да се развивам физически, но ми дава и по-голямо самочувствие. Особено пътуването и участието през 2015 и 2019 ми помогна да преодолея много свои страхове. Участвах в международно състезание, спечелих.

Днес се чувствам пълноценен, щастлив.

Любимият ми спортист е Йордан Йовчев.

Освен да спортувам, обичам да слушам музика и да снимам.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии