Цяла Варна празнува 24 май!

Цяла Варна се включи в най-българския празник 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В многохилядно шествие се включиха 125 блока с представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти.

Празникът започна с благодарствен молебен в Катедралния храм „Успение Богородично“. В 10 часа бе вдигнато българското знаме, а слово произнесе кметът на Варна Иван Портних:

„Честит празник на българската писменост и култура! 24-ти май е нашият най-светъл и необикновен български ден! Ден, в който се прекланяме пред силата на словото и на българските букви! Дълбок поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици! Признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза! Успех на всички деца, ученици и студенти, тръгнали по пътя на знанието! 24 май е празник на всички светли умове!

Няма друг празник, който така да обединява българите. Затова, нека красиво и силно отново да звучи:

„Напред! Науката е слънце, което във душите грей!

Напред! Народността не пада, там, дето знаньето живей!“

Поздравления отправи и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Празникът продължи с фолклорна композиция с участието на над 600 ученици и студенти, а в небето полетяха балони с българските букси и бели гълъби.

Веднага след това, под звуците на химна  „Върви, народе възродени” започна пъстрото шествие, което премина по бул. „Мария Луиза” и продължи няколко часа. Организатори на събитието са дирекциите “Образование и младежки дейности” и “Култура и духовно развитие” към Община Варна.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии