Третият етап от образователната програма на Прокуратурата за учебна 2022 – 2023 година завърши с лекции на прокурорите от Районна прокуратура – Варна

Финалният трети етап от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ завърши успешно с лекциите на Районна прокуратура – Варна.

Учениците от пет варненски училища – Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“; Професионална гимназия по електротехника, СУ „Димчо Дебелянов“, Професионална гимназия по химична и хранително-вкусови технологии „Дмитрий Ив. Менделеев“ и СУ „Пейо Крачолов Яворов“, отново бяха домакини на интересни срещи с магистрати.

Прокурорите Жаклин Кехецикян, Искра Манолова, Вяра Алексиева, Йоан Михайлов, Стамен Стаматов и Калоян Кръстев изнесоха лекции по темите: Детско правосъдие – малолетни и непълнолетни лица – свидетели, жертви и извършители на престъпление; Детското насилие (агресията в училище). Наказателна отговорност на непълнолетните и Пътно транспортни престъпления и нарушения. Те отговаряха на въпроси, поставени от учениците, и разговаряха с тях по темите, представляващи интерес за младежите. Всички класове получиха издания на Конституцията на Република България и на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

В заключителния Етап 3 се включиха и прокурорите от Териториално отделение – Провадия и Териториално отделение – Девня при РП Варна – Татяна Борисова, Светлозар Кабакчиев, Тихомир Тихов, Бранимира Стоянова, Жасмина Колева, Йоланда Янева. Те посетиха учебни заведения в общинските центрове, както и в градовете Дългопол, Суворово и Вълчи дол. Там учениците ги посрещнаха с интерес и любознателност, с внимание към поставените теми и активност в дискусиите. Ученици от град Ветрино пък се потопиха в атмосферата на съдебната зала и имаха възможност да усетят ежедневието на прокурорите в работната им среда.

През учебната 2022 – 2023 учебна година 290 възпитаници на учебни заведения във Варна и областта станаха част от образователната програма, реализирана съвместно от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. В осъществяването й Апелативна прокуратура – Варна, Окръжна прокуратура – Варна и Районна прокуратура – Варна обединиха усилията си за обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, както и по теми, касаещи детайли от наказателния процес, различни видове престъпления, наказанията, предвидени за тях и други. Образователната програма се проведе в три етапа, като във всеки от тях младежите се срещнаха с прокурори от трите структури.

Чрез тази организация на учебния процес бе постигнато по-високо ниво на правна грамотност и култура в младите хора. На учениците бе представена информация, която им даде по-широк поглед върху Съдебната система в България и действащия Наказателен кодекс. Чрез срещите си с подрастващите магистратите направиха опит да провокират чувството на отговорност и обществена активност у тях, като следваха един от основните аспекти в противодействието на престъпността, а именно превенцията и създаването на условия да не се допускат предпоставки за извършване на престъпления.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии