Академичният танцов театър на ВСУ „Черноризец Храбър“ бе удостоен със „Златна лира“

Пред изпълнената до край Зала Конгресна на Двореца на културата и спорта във Варна, кметът на града Иван Портних, Академичното ръководство на университета, Съюзът на музикалните и танцови дейци, Националното представителство на студентските съвети и Асоциацията за професионално и разширено обучение на хореография в България, отличиха художествено-творческия колектив на Академичния танцов театър „Черноризец Храбър“.

Великолепният концерт-спектакъл „Традиции в ритъм и творчество“, посветен на 25-годишнината на Академичния танцов театър „Черноризец Храбър“ изпълни до краен предел зала Конгресна на Двореца на културата и спорта във Варна снощи. Събитието, организирано съвместно с Община Варна в Деня на Европа, показа по блестящ начин, че съхранява и предава мисията на университета и целите, заложени от създателите на Академичния танцов театър – проф. д.ик.н. Анна Недялкова и проф. Петър Ангелов – да бъде пазител на българската традиция, творчество, знание, изкуство и култура. Над 350 артисти, обединени от любовта към българския фолклор и Варненския свободен университет, изправиха прекрасната публика на крака с впечатляващите си изпълнения.

Специални гости бяха Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“, Гласът на България Петя Панева и танцови състави от цяла България, чиито ръководители са възпитаници на специалност “Хореография” на ВСУ „Черноризец Храбър“ – ДФТА „Калинка Вълчева“ от град Тервел, ансамбъл „Балканска младост“ от Етрополе, Ансамбъл и клуб за народни танци „Българин“, Клуб за народни танци „Моряците“, Клуб за народни танци „Фолклорно веселие“. Вълнуващи бяха изпълненията и на представителния ансамбъл на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна.

Академичният танцов театър на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ получи едно от най-високите отличия – „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Тя бе връчена за изключителен принос и високи художествено-творчески постижения и по случай 25-годишнината на състава от зам.-председателя на организацията Любчо Василев. „Чуват се гласове, че сценичното танцово изкуство е в застой или в упадък, но вие не им вярвайте, каза той на сцената и допълни, че българското фолклорно изкуство се развива със значими темпове и има високи резултати. България е раждала и ще ражда изключителни таланти, част от които се обучават във Варненския свободен университет. Професионалните фолклорни ансамбли очакват вашите млади хореографи и режисьори с нетърпение“, каза още той.

Академичният танцов театър получи и почетния знак на кмета на Варна. При връчването му Иван Портних благодари на ръководството на университета, че създава стотици професионално подготвени кадри, които се посвещават на съхранението и развитието на българския фолклор.

Президентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ доц. д-р Красимир Недялков отличи от името на Настоятелството със златни плакети и грамоти 12 партньори и алумни възпитаници, които имат изключителен принос в издигането на престижа на висшето заведение като лидер в обучението по хореография и в утвърждаването му като културна организация.

Доц. д-р Ивайло Иванов, доц. д-р Катя Кайрякова и доц. д-р Мария Кърджиева получиха отличия от Варненския свободен университет за изключителния принос в изследването на традиционната танцова култура на българина и съвременната интерпретация на сценичното танцово изкуство, утвърждаване на специалността „Хореография“ и превръщането й в емблема на университета. Те бяха връчени от ректора проф. Петър Христов.

Академичният танцов театър бе удостоен с почетния плакет на Националното представителство на студентските съвети. Отличието бе връчено от зам.-председателя Доротея Николаева, студент в специалност „Архитектура“ на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Асоциацията за професионално и разширено обучение по хореография в Република България връчи плакет и грамота за приноса и подкрепата на училищата с професионално и разширено обучение в областта на танцовото изкуство.

На събитието бе прочетено вълнуващо послание от проф. Петър Ангелов, който дълги години ръководи Академичния танцов театър и създаде авторски танци за него. Той отправи думи на благодарност към основателя на Варненския свободен университет и на Академичния танцов театър проф. Анна Недялкова. “Старали сме се да създадем добър модел на професионална работа и резултатите показват, че сме успели. Делото ми като творец и педагог е трайно и се развива”, казва Ангелов. На студентите той пожела да бъдат новатори, за да ги обичат хората.

Академичният танцов театър е творческата лаборатория на студентите от специалност Хореография на Варненския свободен университет, в която те реализират своите проекти. Съставът е носител на престижни отличия и награди в академичната, културната и образователната сфера.

Заповядайте на Годишния концерт на специалност „Хореография“, който ще се проведе на 23 юни 2023 г. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии