57-годишен украинец е предаден на съд за избягване плащането на данъчни задължения в размер над 680 000 лева

Окръжна прокуратура – Варна предаде на съд 57-годишния Ф.П., привлечен към наказателна отговорност за избягване установяването и плащането на данъчно задължение в особено големи размери като не съхранил в законоустановените срокове счетоводни документи, осъществявал счетоводство в нарушение на изискванията на законодателството на страната, приспаднал неследващ се данъчен кредит и потвърдил неистини в подадени официални документи – престъпление по чл. 255, ал.3 във връзка с ал.1, т. 1, т.2, т.4, т.5 и т.7, във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК.

Украинският гражданин бил собственик и управител на търговско дружество с разнообразна дейност и като такъв решил да се възползва от възможността да получи без основание право на данъчен кредит. За да изпълни намеренията си Ф.П. включил в месечните си дневници за покупки фактури за фиктивни сделки с цел избягване установяването на реалните му данъчни задължения и кумулиране на задължения на държавата към дружеството. Тези сделки били оформени и подавани заедно с декларациите по ЗДДС, приспадайки данъчен кредит като реално дължим на фирмата, без да са били осъществени реални доставки на стоки или услуги. Общата сума на избегнатите данъчни задължения била 687 524,24 лева.

Предстои делото срещу 57-годишния обвиняем да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако той бъде признат за виновен, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии