Изложбата “Далеч от Африка” гостува във Варна

Изложбата “Далеч от Африка” гостува в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Откриването е на 2-ри май от 18 ч. Експозицията ще може да бъде разгледана до 13-ти май, когато са планирани две събития: от 10,30 ч. – ателие за деца и младежи по улична фотография, и от 16 ч. лекция “Приложен театър в Африка” и разговор с авторите.

Експозицията представя селекция от мащабен проект на двама утвърдени артисти – на професионалния фотограф Атанас Кънев и на театралния режисьор Елена Панайотова. Това е програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация “ДЕН ГРИ” и ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002- 2017).

В този проект са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложния театър. През 2016 година програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО, за допринасяне за културно разнообразие в света.

Проектът е подкрепен от Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, програма “Социално ангажирани изкуства”.

Фотографиите отразяват процеса на въвличането на африкански артисти и деца в риск в творчески обучения и създаването на театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория в Кения. Включени са и документални кадри от Кения и Занзибар. Изложбата повдига въпроси за ролята на документалната фотография, като популяризира уникален български модел за прилагане на сценични изкуства за социална промяна.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии